Actualitate

Uioreanu a fost condamnat la 6 ani și 6 luni de închisoare cu EXECUTARE

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a fost condamnat, joi, la 6 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, pentru luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la spălare de bani, sentinţa nefiind definitivă.

Uioreanu a fost condamnat la 6 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Timp de patru ani acesta nu va beneficia nici de anumite drepturi. De asemenea, judecătorul a cerut confiscarea de la Uioreanu a sumei de 281.000 de lei și a sumei de 32.000 de euro, sume pe care acesta le-a fi primit drept mită de la doi oameni de afaceri.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Cluj, judecătorul Simona Trestian, a declarat că au fost condamnaţi şi doi oameni de afaceri.


"Tribunalul Cluj l-a condamnat pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj Horea Uioreanu la şase ani şi şase luni de închisoare cu executare. De asemenea, omul de afaceri Ioan Bene a fost condamnat la trei ani şi zece luni de închisoare cu executare, iar Vasile Pogăcean la trei ani de închisoare cu executare”, a menţionat Simona Trestian.

Din acea sentință, Tribunalul a dispus și condamnarea lui Ioan Petran, profesor universitar și consilier județean PNL, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită și a directorului UTI Gabriel Davidescu la doi ani și cinci luni de închisoare cu suspendare.


Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare la Curtea de Apel Cluj.

Horea Uioreanu a fost reţinut de procurorii DNA în 28 mai 2014 pentru cinci infracţiuni de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la spălare de bani, şi, ulterior, arestat preventiv pe 29 de zile, alături de oamenii de afaceri Ioan Bene şi Vasile Pogăcean.


Cei trei se află din 30 martie 2015 sub control judiciar.

În rechizitoriul întocmit la vremea respectivă de procurori se arăta că Horea Uioreanu şi Ioan Bene întocmeau acte în fals, ca să disimuleze actele de corupţie.


În ceea ce priveşte relaţia dintre Horea Uioreanu şi omul de afaceri Vasile Pogăcean, procurorii susţineau că Pogăcean i-ar fi dat cu titlu de mită lui Uioreanu aproape 135.000 de lei.

Lucrările la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca au fost un prilej bun pentru ca Horea Uioreanu să primească de mai multe ori bani cu titlu de mită de la omul de afaceri Ioan Bene, arătau procurorii DNA.


Horea Uioreanu primea mita în tranşe, susţineau procurorii anticorupţie, potrivit cărora Uioreanu aplica tehnica disimulării mitei şi în cazul sumelor primite de la Ioan Bene.

Pe 5 mai 2016, Horea Uioreanu a fost condamnat şi de Curtea de Apel Cluj la doi ani de închisoare cu suspendare pentru instigare la săvârşirea infracţiunii de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Prin decizia Curţii de Apel Cluj, Uioreanu este obligat să presteze, timp de 70 de zile, muncă neremunerată în folosul comunităţii. De asemenea, instanţa îl obligă pe inculpatul Horea Uioreanu să plătească 25.000 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului.

abonare newsletter