Actualitate

Mărturii dramatice ale locuitorilor de la Pata Rât: Incendiul era ca un vulcan care erupe

Dezastrul provocat de arderea gunoaielor de la Pata Rât i-a marcat pe locuitorii din zonă. În ultima lună, zeci de persoane au primit îngrijiri medicale pentru intoxicaţie cu fum. Ei au povestit pentru Monitorul de Cluj cum au văzut incendiul de sâmbătă seara care nici la această oră nu a fost stins.

De aproape o lună, un fum înecăcios și toxic care provine de la arderea gunoaielor afectează locuitorii cartierului Someşeni. Se pare că incendiul de sâmbătă noaptea a fost cel mai puternic, nefiind stins nici după 12 ore de la intervenţia pompierilor. Romii evacuaţi de pe strada Coastei povestesc ce au văzut şi simţit în ultimele ore.

“Aseară mă pregăteam să ies până la un vecin şi atunci am realizat că rampa arde foarte tare, rampa de la RADP, nu am cuvinte să vă explic, ca un vulcan când e în flăcări când elimină lava şi ia tot foc în jur. Am văzut focul pe la ora 21.00 dar din câte mi-am dat seama a luat foc mult mai repede că la ora 21.00 era o flacără imensă, asta denota de fapt că focul a început să ardă mult mai devreme. Mormanele de gunoi sunt sub aşa sub forma unui munte, sufla puţin şi vântul, exact ca un munte, flacăra avea forma unui munte, ardea în întregime. Sunt oameni care stau acolo în apropiere la 50 de metri, foarte aproape, şi suntem noi, colonia modulelor noi care am stat pe strada Coastei şi am fost evacuaţi în decembrie 2010, care stăm la aproximativ 250 de metri”, spune Claudia (Linda) Greta din partea Asociaţiei Comunitare a Romilor din Coastei.


“Nu îţi vedeai degetul în faţa ochilor”

Femeia povesteşte că nimeni nu poate sta afară de fumul înecăcios.

„Mirosul nici nu e de povestit. Aseară, cel puţin, nu îşi vedeai degetul, îţi ţineai degetul în faţa ochilor şi nu îl vedeai. Acum s-a mai potolit, şi maşinile de pompieri mai sunt la faţa locului, tot merg, tot vin, nu mai este aşa fum mare, dar totuşi e un fum înecăcios şi nu poţi să stai afară”, a mai spus aceasta.


Traumatizaţi de rampa RADP

Romii evacuaţi de pe Coastei spun că rampele construite de RADP îi traumatizează.

“Din păcate, timp de o lună a luat foc rampa veche care era la depărtare de 800-900 de metri de noi, dar s-au făcut două rampe puţin mai mici care sunt cu mult mai aproape de aşezarea unde locuim noi. Rampa veche arde cam de o lună încontinuu. Acolo nu se mai depozitează pentru că s-au făcut alte două mormane imense de gunoi. Şi atunci nu am văzut rostul. De ce ai închis asta una care vorba aia era mai departe de aşezarea oamenilor şi ai deschis încă două mai urâte, care sunt ca munţii când te uiţi la ele? Măcar rampa veche era plată, dar asta nouă ne traumatizează numai privirea când te uiţi încolo”, a mai spus Greta.


Foc pus intenţionat

Locuitorii zonei spun că este posibil ca focul să fi fost pus intenţionat.

“Tot ce e pus posibil ca focul să fi fost pus intenţionat, nu ştiu ce să zic, dar tot ce e posibil, vă daţi seama, ei au anumiţi metri cei de la RADP şi nu pot să depăşească acei metri, şi atunci e mult mai uşor să dai foc. Nimeni nu a venit să ne întrebe de sănătate. Eu m-am intoxicat cu fum, am fost nevoită să chem ambulanţa, mi-au administrat două injecţii şi îmi scrie clar intoxicaţie cu fum, nu poţi sta afară, dar nu ştiu ce se întâmplă. Peste zi e fum, dar seara nu am cuvinte să vă spun. Atâta fum e seara în Pata Rât, dacă vrei să mergi cu maşina crezi că e ceaţă, dar nu e ceaţă, e fum. Au mai fost intoxicaţii cu fum, au mai fost şi alţii din comunitate”, a conchis Greta.


Rampa de gunoi temporară a municipiului Cluj-Napoca, amenajată în apropierea celei închise de la Pata Rât, tinde tot mai mult să devină permanentă, după ce RADP mai construieşte o a patra platformă pe lângă cele trei existente deja. Iniţial, autorităţile spuneau anul trecut în octombrie că această soluţie este pentru 7 luni.

Ultimele Stiri
abonare newsletter