monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Prietenii Primăriei s-au strecurat și pe lista etapei a doua de bani publici pentru ONG-uri

Aproape 3,4 milioane lei vor fi alocați pentru ONG-uri, în sesiunea a doua, după ce în martie a fost aprobată suma de 8,4 milioane lei. Printre entitățile nonprofit cărora li se vor aloca bani s-au strecurat și câțiva din prietenii Primăriei.

Prietenii Primăriei s-au strecurat și pe lista etapei a doua de bani publici pentru ONG-uri

Primăria Cluj-Napoca a publicat lista ONG-urilor care vor primi bani din bugetul local, în a doua sesiune a alocării de fonduri publice pentru proiecte de interes general desfășurate de asociații și fundații. Printre entitățile nonprofit cărora li se vor aloca bani s-au strecurat și câțiva din prietenii Primăriei: Ion Novăcescu cu Fundația Armonia și Iancu Șerbănescu cu Consorțiul Studenților din România. Unii dintre aceștia au fost susținuți cu sume importante și în prima etapă.

În etapa a doua a alocării de fonduri din bugetul local pentru proiecte sociale și cultural, ONG-urile din Cluj-Napoca au depus cereri de finanțare nerambursabilă pentru 168 de proiecte. Au fost aprobate 117, 30 nu au avut documentația completă (Festivalul Internațional al Teatrelor de Păpuși și Marionete Puck, numărându-se printre acestea) și 21 au avut punctaj insuficient.


Printre ONG-urile susținute financiar de Primărie se numără, din nou, Fundația Armonia a lui Ion Novăcescu. Acesta a primit în martie, la prima sesiune a alocării de fonduri pentru asociații și fundații, 100.000 lei pentru Berăria Culturală şi “Fabrica de talente pentru Capitala Europeană a Culturii”. Acum, la a doua sesiune a depus din nou cerere, fiindu-i aprobată și de data aceasta. Novăcescu primește 10.000 lei din bugetul local pentru proiectul “Cluj-Napoca – Capitala IT-ului românesc. Conferință și Premiile IT 2016”, deși solicitase 120.000 lei.

Evenimentele lui Novăcescu seamănă a chiolhanuri

După cum Monitorul de Cluj a mai scris, în anii trecuți, multe din evenimentele lui Novăcescu, organizate în spații ale municipalității, au fost mai degrabă chiolhanuri, având printre invitați preponderent personaje controversate în politica locală. Practic, din bani publici s-a plătit mâncare și băutură pentru invitații lui Ion Novăcescu.


La unul dintre evenimente, „Seară de vară la Palat”, desfășurat în iulie 2015, la Casino (clădire a Primăriei Cluj-Napoca), au participat aproximativ 50 de persoane, ceea ce ridică mari semne de întrebare asupra impactului. La alte evenimente, cum sunt cele desfășurate sub denumirea „Berăria culturală”, participanții îsi plătesc din buzunar consumația, care se transformă în câștig al unei societăți comerciale private.

210.000 lei pentru “eternul student” Iancu Șerbănescu

Consorțiul Studenților din România (CSR), condus de “eternul student” Iancu Șerbănescu (fondatorul StudCard) primește 150.000 lei pentru proiectul “Transylvania Music Event, ediția a VIII-a – TME”. Consorțiul a solicitat pentru acest eveniment 350.000 lei. Iancu Șerbănescu este susținut de Primărie și pentru “FISC – Festivalul Internațional de Stand Up Comedy, ediția a IV-a”. Pentru acest proiect, CSR-ului îi sunt alocați din bugetul local, 60.000 lei, suma solicitată fiind 176.000 lei. Un alt proiect al CSR, “10 ani StudCard” a fost respins pentru că nu a întrunit punctajul necesar.


Anul trecut, pentru Transylvania Music Event, Șerbănescu a primit de la Primărie 135.000 lei, iar în 2015 a primit 150.000 lei.

Iancu Șerbănescu este un fost lider al studenților din Cluj, este cel care a înființat StudCard. Deși nu mai este student de mulți ani, acesta este în continuare șef al CSR și este susținut an de an de către Primărie pentru organizarea unor evenimente prin ONG-ul pe care îl controlează.


400.000 lei, cea mai mare sumă pentru un singur proiect

Fundația Comunitară Cluj primește cei mai mulți bani în această a doua sesiune, 400.000 lei. Banii vor fi folosiți pentru proiectul “COM'ON Cluj-Napoca 2016 – proces participativ pentru tineret”. Tot 400.000 lei sunt alocați și pentru Fundația Corvineum cu proiectul “Festivalul Internațional de Teatru Interferențe, ediția a V-a - Străinul”.

O sumă importantă, 130.000 lei, este alocată pentru “Festivalul Internațional Toamna Muzicală Clujeană, ediția a 50-a”, organizat de Societatea Filarmonica Transilvania.


75.000 lei merg pentru proiectul “Cheltuieli de întreținere și funcționare a Fundației Familia Sfântă Policlinica fără plată” al Fundației Familia Sfântă Policlinica fără plată, 90.000 lei pentru proiectul “Numai împreună putem alina suferința” al Asociației Sfântul Nectarie, 50.000 lei pentru “Prevenirea abandonului școlar prin servicii integrate pentru copiii defavorizați din Cluj-Napoca” al Fundației Române pentru Copii, Comunitate și Familie.

Alocări preferențiale la prima sesiune, în martie

A doua etapă de alocări vine după ce în martie a avut loc distribuirea grosului de bani, 8,4 milioane lei. În ședința de Consiliu Local din 11 martie, suma inițială de 8.145.000 lei a fost suplimentată cu 250.000 lei. Suplimentarea a fost votată cu scandal, negocieri ca la piață și întreruperi ale ședinței. Circul a pornit de la amendamentul primarului Emil Boc privind suplimentarea fondurilor pentru Operă. Amendamentul lui Boc a fost preluat de consilierul PNL Ligia Bocşe, care a considerat că poate să mai aducă şi ea câteva propuneri, dacă primarul a dat tonul. Propunerile primarului şi ale Ligiei Bocşe au fost o adevărată bombă, fiind nevoie de amânarea şedinţei pentru a fi consultată Direcţia Economică astfel încât să se ştie dacă suplimentarea este posibilă. Într-un final, alocarea fondurilor a fost votată cu tot cu suplimentare.