Actualitate

Invitație la bal, la Opera Maghiară

Duminică, 8 mai, de la ora 18.00, Opera Maghiară îi invită pe clujeni la opereta Bal la Savoy, de Pál Ábrahám.

Concepută în trei acte, pe un libret de  Alfred Grünwald  și Fritz Löhner-Beda, spectacolul a avut premiera în 23 decembrie 1932, la Berlin aducând compozitorului o vremelnică faimă.
Personajele amuzante, comicul de situație, elementele neprevăzute, precum și muzica plăcută, accesibilă, antrenantă, cu melodii frumoase și ritmuri vii au situat opera în rândul celor mai cântate opere din creația lui Ábrahám.

Acțiunea se petrece în perioada interbelică. Marchizul Henry de Faublas și proaspăta sa soție Madeleine se întorc din voiajul de nuntă, dar marchizul primește de la Mustafa, atașat delegație și confident al acestuia, o scrisoare în care este invitată Tangolita, dansatoare argentiniană si fosta iubita a lui Aristide, la balul de la Savoy. Marchizul pleacă sub pretextul că  a primit o telegramă de la compozitorul Pasodoble care-l invită la bal deoarece în urmă cu ceva timp marchizul i-ar fi salvat viața. Compozitorul Pasodoble nu este altcineva decât verișoara Madelenei, Daisy, ce se ascunde sub acest pseudonim artistic și care o invită pe aceasta la același bal mascat. Madeleine se costumează și ajungând la bal atrage toate privirile, propriul său soț Aristide făcându-i curte.  De aici farsele continuă... Finalul este neașteptat, iar clujenii sunt invitați să-l savureze alături de soliștii, corul, orchestra și baletul Operei Maghiare conduse de dirijoarea Katalin Incze G.

Din distribuție fac parte: Lilla Galambos (Madeleine) – solistă din Viena,  Levente Szabó (marchizul Henry de Faublas), Enikő Pataki (Daisy Parker), János Ádám (Mustafa bei), Melinda Marton (La Tangolita), Lóránt Madarász (Celestin Fournitz) Tímea Fülöp (Bessy) Ibolya Vigh (Ibi), Mária Kerekes (Juliette), Bianca Raț (Mária),în alte roluri József Szabó, László Mányoki, Ferenc Kovács, Mária Mányoki, László Veress, Zsombor Rétyi, Róbert Plesa, Ildikó Páll, Zsófia Popovici, Péter Venczel.

Ultimele Stiri
abonare newsletter