monitorulcj.ro Menu

Actualitate

„Florin Piersic”, cel mai modern cinematograf din ţară

Primarul Sorin Apostu i-a avut ieri invitaţi, la conferinţa de presă dinaintea inaugurării cinemtografului „Florin Piersic”, fostul „Republica”, pe marele actor clujean Florin Piersic, pe regizorul Tudor Giurgiu şi pe directorul RADEF RomâniaFilm, Marius Iuraşcu. Investiţia în modernizarea fostului cinema „Republica” şi tranformarea acestuia în „Florin Piersic” a fost apreciată de celebrul actor, care a declarat că nu ar fi crezut vreodată că va trăi un asemenea moment, cu o zi înaintea împlinirii vîrstei de 75 de ani. „Mîine (astăzi – n.r.) împlinesc de fapt 40 de ani de cînd am împlinit 35”, a glumit Piersic.

Actorul şi-ar fi dorit ca părinţii săi să fi fost martori ai inaugurării cinematografului „Florin Piersic”: „Niciodată nu mi-aş fi putut imagina că o să vină această zi. Mi-aş fi dorit ca părinţii mei, Ştefan şi Vera Piersic, să fie astăzi (ieri – n-r.) în faţa cinematografului”.

Cinematograful din Piaţa Mihai Viteazu a fost transformat aproape complet. Concret, au fost montate 720 de scaune noi, scena a fost mărită, a fost montat un videoproiector performant, sistem 3D cu ochelari de ultimă generaţie, cu baterii, fiind totodată schimbat sistemul de sonorizare, dar şi cel de iluminat. În plus, foaierul a fost mărit, aici fiind amenajată şi o cafenea, numită „La Mărgelatul”.

„Am ales Clujulul ca prim oraş unde să facem o asemenea investiţie deoarece aici există cel mai bun festival din ţară, TIFF, cel mai iubit actor, Florin Piersic şi cel mai bun primar din ţară, Sorin Apostu”, a declarat directorul RADEF, Marius Iuraşcu.

Următoarele investiţii ale RADEF vor fi făcute în Craiova, unde un cinematograf se va numi „Amza Pellea”, şi în Bucureşti, unde cinema „Patria” va deveni „Toma Caragiu”.

La rîndul său, regizorul Tudor Giurgiu, directorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), s-a declarat impresionat de transformarea prin care a trecut fostul cinema „Republica”: „Ceea ce s-a întîmplat aici în doar cîteva luni a fost un record, o minune. Este extrem de important ceea ce s-a întîmplat cu fostul cinematograf Republica”.