Actualitate

6 milioane de euro nu sunt suficiente pentru ecologizarea rampei de la Pata Rât. Consiliul Judeţean, nevoit să mai scoată alţi bani

Consiliul Judeţean Cluj plăteşte peste 6 milioane de euro pentru închiderea ecologică a rampei de la Pata Rât (18 hectare), dar se vede nevoit să mai scoată din bugetul propriu încă 800.000 de euro. Pe ce se vor duce banii de această dată?

“Evacuarea” prin incendiere a gunoaiele de la Pata Rât lasă urme adânci şi în bugetul Consiliului Judeţean. O dată că instituţia a fost amendată de Garda de Mediu cu suma de 80.000 de lei, şi a doua oară, bugetul judeţului va fi şi mai sărac după ce groapa de gunoi va mai înghiţi alţi 800.000 de euro.

Un fum înecăcios și toxic care a provenit de la arderea gunoaielor a afectat, timp de o săptămână, locuitorii cartierului Someşeni, dar şi locuitorii din Apahida şi din restul comunelor din estul municipiului Cluj-Napoca. Inclusiv activitatea aeroportului a fost afectată, la Consiliul Judeţean fiind înregistrate mai multe plângeri în acest sens.


Gunoaiele au început să ardă din cauza căldurii, prin autocombustie. La început au fost sesizate câteva focare mici. Flăcările au izbucnit apoi pe o arie destul de extinsă, multe focare putând fi văzute pe toată zona gropii vechi de gunoi, unde de anul trecut, teoretic, nu se mai depozitează deşeuri. Fumul dens a îngreunat circulaţia autovehiculelor pe centura Vâlcele-Apahida şi nu numai.

Consilierii judeţeni vor vota vineri un proiect privind alocarea din fondul de rezervă al bugetului judeţului Cluj a sumelor necesare eliminării efectelor produse de incendiul de la depozitul neconform Pata Rât.


“Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj a evaluat situația actuală a depozitului de deșeuri neconform Pata Rât urmare a incendiului produs în această locație în data de 8 aprilie. Comisia care s-a deplasat pe amplasamentul depozitului de deșeuri neconform Pata Rât  a constatat existența unui foc mocnit la nivelul unor zone, identificate ca fiind în proprietatea municipiului Cluj-Napoca și transmise în administrarea Consiliului Județean Cluj, precum și pe alte terenuri aparținând unor terți neidentificați. Deși echipajele de intervenție ale ISU Cluj au intervenit operativ, în mod repetat pentru stingerea incendiului, acesta s-a reaprins, continuând să ardă mocnit în perioada 7-12 aprilie”, se precizează în proiectul de hotărâre.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean spun că vor demara procedurile legale în vigoare în vederea stingerii, prevenirii propagării incendiului și/sau reaprinderii unor noi focare de incendiu, pentru asigurarea protecției mediului înconjurător și sănătății populației și pentru asigurarea desfășurării în mod corespunzător a activităților pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj.


“În acest sens, vom aloca în următoarea şedinţă de Consiliu Judeţean suma de 3,5 milioane de lei din fondul de rezervă pentru decontarea cheltuielilor ocazionate de activitatea de stingere a incendiului și/sau de prevenire a propagării incendiului”, au precizat aceștia.

Conducerea Consiliului Județean speră că în final nu va fi nevoită să cheltuie întreaga sumă propusă în proiectul de hotărâre și recunoaște că instituția a fost amendată de Garda de Mediu cu suma de 80.000 de lei pentru că nu a reuşit să intervină "în cel mai scurt timp posibil" pentru stingerea incendiului. Consiliul Judeţean dă vina pe ISU Cluj care ar fi întârziat cu redactarea unui raport.


“Pompierii ne-au transmis că stingerea cu apă nu este o soluţie bună din cauză că în combinaţie cu gazul alimentează focul. Soluţia a fost să se tragă un strat de pământ peste focarele care ardeau cu flacără să nu se mai oxigeneze”, spuneau reprezentanţii CJ în urmă cu o săptămână.

Ultimele Stiri
abonare newsletter