Actualitate

Bisericile maghiare cer 2.147 de imobile şi vor să arate la Bruxelles care e situaţia reală a retrocedărilor

Bisericile maghiare din Ardeal au lansat, miercuri, la Cluj-Napoca, Cartea Albă a retrocedării proprietăţilor confiscate de regimul comunist, pentru a arăta autorităţilor de la Bruxelles şi de la Bucureşti care este situaţia reală a respectivului proces, în condiţiile în care au fost depuse 2.147 de cereri de restituire.

"Bisericile tradiţionale maghiare din Ardeal - reformată, romano-catolică, unitariană şi luterană - au lansat Cartea Albă a retrocedărilor proprietăţilor confiscate abuziv şi ilegal în 1949 de regimul comunist. Bisericile au depus, în total, 2.147 de cereri de retrocedare a acestor proprietăţi, reprezentând imobile, din care în 1.167 de cazuri s-a dat o decizie. 920 de proprietăţi au primit decizie de retrocedare în natură, dar nu toate au fost restituite efectiv, pentru 194 s-au primit compensaţii, iar 53 de cereri au fost respinse. Scopul elaborării acestei Cărţi Albe este de arăta care este situaţia reală în privinţa procesului de retrocedare, atât unor instituţii din străinătate, la Bruxelles, cât şi celor ale statului român", a declarat, miercuri, Episcopul reformat al Ardealului, Kato Bela.

Potrivit acestuia, pe lângă cele 2.147 de cereri privind retrocedarea de imobile, bisericile maghiare solicită să le fie restituite pădurile şi terenurile agricole care le-au aparţinut.

Ultimele Stiri
abonare newsletter