Actualitate

Ce vor clujenii de la viitorul primar?

De la traficul rutier aglomerat sau clădirile vechi lăsate în paragină, până la spaţiile din şcoli sau mizeria din oraş, clujenii au cerinţe clare pentru viitorul primar al Clujului. Monitorul de Cluj a stat de vorbă atât cu tinerii clujeni, cât şi cu persoanele trecute de prima tinereţe pentru a afla ce-i supără zi de zi şi ce probleme trebuie să rezolve viitorul edil cât mai urgent.

„Aş vrea să se respecte legea. Dacă-i loc de parcare pentru persoane cu handicap, să fie loc de parcare pentru persoane cu handicap. Dacă-i pistă de biciclete să nu se parcheze pe ea. Şi dacă s-a parcat să se dea amenzi. Cine greşeşte să fie sancţionat. Un alt lucru bun ar fi încurajarea mişcării: să se mai facă piste pentru biciclete, eventual, sau diverse facilităţi pentru biciclişti şi sportivi. Să se facă mai multe parcuri. Aş vrea, de asemenea, să nu mai fie atâţia oameni care circulă cu maşinile în oraş şi să fie mai puţine maşini. Eu aş vrea să fie, de exemplu, valorificat mai bine centrul istoric al Clujului. Clădirile de patrimoniu stau să cadă. Măcar să le renoveze. Ar fi frumos să mai pietonalizeze câteva străzi din centrul oraşului: un exemplu ar fi strada Kogâlniceanu şi zona respectivă. Noul primar, oricare ar fi el, să-şi ţină promisiunile făcute în campanie”, a declarat Sergiu Hosu, în vârstă de 24 de ani, angajat al Operei Maghiare din Cluj-Napoca.

„Aş vrea să fie promovată mişcarea, dar aş vrea să fie un mai mare acces şi la anumite parcuri sau săli de sport. Noi cei care practicăm parkour am avea nevoie clar de o sală. Eu de exemplu aş da acces şi la sălile de sport cu program de după amiază care-s libere din şcoli. Aş încuraja profesorii de sport sau cei care iubesc sportul să facă activităţi recreative. Nu numai cu tineri, poate şi cu adulţii. Aş face programe care să combată consumul de alcool sau de droguri. Spaţiile din şcoli le-aş da ONG-urilor să le folosească: săli de clasă sau săli de sport. În acest fel nu ar mai fi nevoiţi să plătească chirie. Chiar aş finanţa ONG-urile să facă astfel de activităţi”, a precizat Andrei Tompa, preşedintele organizaţiei de Parkour din Cluj-Napoca, în vârstă de 25 de ani.


„În primul rând eu n-am parcare la blocul unde stau. Să nu mai fie aşa aglomerat în trafic. Să fie drumuri mai largi. Pe la ora 17:00 sau 18:00 traficul din Cluj e infernal”, a spus bucătarul Andrei Podar, în vârstă de 24 de ani.

„Ştiu că e greu, dar trebuie găsite soluţii pentru traficul auto. Neapărat. Ori o sistematizare mai bună a transportului în comun, ori schimbarea regulilor de circulaţie în oraş, ori schimbarea mentalităţii cu forţa. Something has to be done about this”, a menţionat Tudor Fantea, în vârstă de 24 de ani, student la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării de la UBB.


„Nu-mi convine traficul, care e din ce în ce mai greu. Asta e cel mai important după mine. Ar trebui străzi cât mai libere şi intersecţii mai puţine. Doar cu străzi şi poduri suspendate poţi face asta…ca în străinătate. Asta aş schimba pentru viitor în Cluj. Pentru mine Clujul e un oraş în care aş locui mult şi bine dacă nu se înrăutăţeşte. Am stat 5 luni în Madrid şi nu mi-a plăcut mai deloc. Clujul e mai bun pentru gustul meu. În rest, la agricultură ar mai trebui lucrat. Nu îmi dau seama ce fel de proiect trebuie…probabil vin de la parlament reglementările de genul acesta. Dar clar, la agricultură trebuie insistat, făcut ceva”, a spus şahistul Dan Horvat, în vârstă de 22 de ani.

„Aş vrea să facă şoseaua de legătură prin spate pe la unitatea militară din Floreşti în Cluj. Să facă spitalul de urgenţă acela ce a promis că-l face în loc la unitatea militară din Floreşti. Nicoară a promis că în Câmpeneşti sus pe deal va face spitalul de urgenţă. Nici acolo nu-i făcut, nici la unitatea militară în Floreşti. Aş vrea, de asemenea, să facă centuri de legătură în spate la gară şi să facă legătura cu Gilăul sau cu Floreştiul. Nu mă interesează cu cine. Exact cum au făcut-o pe cea de la Cug. De la Apahida până în spate la fabrica de cărămidă, iar de acolo să meargă mai departe, nu mă interesează pe unde, să-şi găsească proiectanţi, să iasă în Floreşti sau Gilău. Au promis de două mandate, chiar şi Boc, că va face legătură între strada Câmpului, Bună Ziua şi va ieşi la centura de legătură în cea de la Vâlcele. Nici până în ziua de astăzi nu se ştie proiectul pe unde se află. Aceste patru probleme aş vrea să le rezolve viitorul primar. Se fac coloane de maşini pe ruta Cluj – Floreşti de...Doamne fereşte”, spus Liviu Popa, pensionar.


„Te rog să mă crezi din suflet că m-au mai oprit şi pe mine pe stradă tineri care strâng semnături. Mihai, după atâţia amar de ani, eu la vârsta mea sunt aşa de scârbit de politicieni că nu mă mai interesează. Cu toate acestea eu voi merge la vot. Acum sunt mulţumit în momentul de faţă cum arată oraşul. Ai văzut şi tu la nivel naţional, nu doar local, acesta este conceptul aiurea comunist. Toţi promit, promit şi când ajung uită că-i alegem şi la revedere – drum bun şi mai aşteaptă patru ani de zile. În vremea respectivă ei îşi umflă buzunarele şi-şi rezolvă neamurile”, a declarat Emilian Butum, 56 de ani, comerciant.

„Aş vrea să aibă puţină grijă de izvorul de la pădurea Sfântul Ion. Este un lucru deosebit. Este o apă extraordinar de bună, dar din pajiştea care era lângă izvor maşinile fac rotocoale. S-au dus cu maşina până lângă izvor. Numai urme de maşină sunt. Eu am mulţi prieteni în străinătate şi le spuneam că-i duc acolo. Dar cum să-i duc acolo? Este o ruşine şi o impietare pentru frumuseţea acestui Cluj. Măcar o dată pe săptămână mă duc să iau apă de la izvor. Trebuie să interzică să mai intre maşinile acolo, pe lizierea respectivă. Păi se duc până în pădure”, a menţionat Nicolina Jinga, pensionară.


„În primul rând Clujul să fie curat. Acum este foarte murdar. Nu există coşuri de colectare a resturilor trecătorilor pe stradă. Pe strada Republicii, de exemplu, de la Observator până la strada Napoca sunt trei coşuri. Şi alea pline...full. În al doilea rând mai multă aplecare din partea viitorului primar spre partea socială: şcoli, grădiniţe, şi aşa mai departe. Apoi centrele pentru oamenii în vârstă. Ar fi bine să fie mai bine finanţate şi mai mult interes pentru persoanele de vârsta a treia. În al patrulea rând zona centrală este complet neglijată din punct de vedere al esteticii clădirilor. N-au mai fost renovate de pe timpul lui Funar. Nu s-a mai făcut nimic. Pică efectiv tencuiala de pe foarte multe clădiri care sunt clădiri istorice. În al cincilea rând viitorul primar să mai primească şi cetăţenii în audienţă atunci când are program de audienţă, nu ca domnul Boc că se duce la două posturi de radio şi de acolo vorbeşte la radio. Acolo i se dă numai cine-i convine. Foarte multă lume vrea să meargă cu diferite probleme cetăţeneţi şi nu sunt primiţi. Efectiv. Sunt refuzaţi. Chiar şi eu am fost refuzat de mai multe ori. Nu au aplecare spre problemele acestea cetăţeneşti. Solicitările care sunt trimise nu sunt respectate. Nu se răspunde în termenul legal”, a menţionat Paul, pensionar, peste 75 de ani.

Se pare că indiferent de vârstă, clujenii vor un trafic rutier cât mai descongestionat, iar promisiunile pe care politicieni le fac în campanie să fie îndeplinite.

Ultimele Stiri
abonare newsletter