Actualitate

Modernizarea străzii Făget – lucrări în ritm de melc, oameni disperați și afaceri în prag de faliment. Boc vrea să taie panglica înainte de alegeri - GALERIE FOTO

Cu câteva săptămâni înainte de termenul de finalizare a lucrărilor, aproape trei sferturi din strada Făget este spartă și doar 500 de metri din cei 3 kilometri sunt modernizați complet.

Modernizarea străzii Făget a început anul trecut în septembrie, iar termenul de finalizare a lucrărilor este 15 mai, potrivit reprezentanților Primăriei Cluj-Napoca. Emil Boc vrea să taie panglica în prag de alegeri, dar în ce măsură va fi respectat termenul de încheiere a lucrărilor rămâne de văzut, ținând cont că aproximativ trei sferturi din stradă este doar în etapa incipientă a modernizării.

Luni la prânz, unii muncitori erau pe șantier la lucru, dar o bună parte din ei stăteau pe terasă la cafea sau se odihneau pe marginea drumului. Pe alocuri, apărea doar un singur muncitor care dădea la lopată, în timp ce colegii lor se relaxau câteva sute de metri mai încolo.  


O porțiune de 500 de metri de la intrarea de pe Calea Turzii este asfaltată, dar restul, până în capăt este în diferite etape: șanțuri, turnat bitum, săpat fundație. Circulația rutieră se desfășoară cu dificultate, iar pietonii se plâng că atunci când plouă este noroi. Locuitorii de pe strada Făget ar trece cu vederea toate neajunsurile cauzate de lucrări dacă ar vedea strada modernizată la termen. “Au început să lucreze prin septembrie. De atunci este praf când e vremea bună și noroi când plouă. Toate astea nu ar fi o problemă foarte mare dacă ar termina odată lucrările. Știm că este o lucrare mare și grea, dar sperăm să le termine la termen”, declară Mariana Achim, care locuiește pe strada Făget.

Micile afaceri, date peste cap de șantierul de pe Făget

De anul trecut de când s-a deschis șantierul pe strada Făget, activitatea teraselor și pensiunilor a fost serios afectată. Patronii așteaptă cu sufletul la gură să se termine lucrările cât mai repede. “Sigur că ne afectează din toate punctele de vedere și al disconfortului și al afacerii pentru că nu mai avem clienți. Eu am apreciat modul în care ei s-au mișcat în prima parte a lucrărilor, dar acum văd că încep să stagneze. Sigur că este o lucrare foarte amplă și a fost nevoie să facă și canalizarea, au săpat la șapte metri adâncime, au făcut trotuare pe o parte și pe alta, toate cablurile au fost puse în subteran. Să sperăm că se va termina și că totul va fi în regulă”, spune Ionel Janosi, patronul unui local de pe strada Făget.


Clujeanul spune că activitatea restaurantului este aproape zero. “Înainte să înceapă lucrările aveam activitate, dar de când au început, avem săptămâni când stăm cu poarta închisă pentru că strada era depozit de material de construcții: pietriș, balastru, etc. A scăzut dramatic activitatea, undeva spre zero și dacă nu se remediază situația va fi la fel de rău. De un an de zile stăm fără să facem nimic. Este greu. Sigur că va aduce și beneficii. Accesul va fi foarte facil, faptul că mișcarea cu bicicleta a luat amploare în Cluj și dacă s-ar face această pistă de biciclete ne-ar ajuta foarte mult. Până atunci stăm”, explică patronul localului.

Locuitorii nu văd cu ochi buni data limită

Deși reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au declarat că lucrările vor fi gata în 15 mai, locuitorii de pe strada Făget nu văd cu ochi buni data limită, luând în calcul ritmul în care se lucrează.


“Cei de la Strabag spuneau că după ce se termină lucrările cu canalizarea, ei vor lucra foarte repede cu asfaltarea, dar cei cu canalizarea merg greu pe partea de branșamente pentr că trebuie să facă totul manual. Au promis că până pe data de 2 iunie termină lucrările, dar la modul în care se mișcă nu cred că au șanse. La un moment dat am avut speranța că vor termina la timp pentru că de la curba aceasta mare (de lângă camping) până dincolo de camping la D.D. Roșca au asfaltat într-o după masă”, spune Ionel Janosi.

Muncitorii care erau marți la prânz pe șantier vehiculau alt termen decât cel al Primăriei: sfârșitul lunii mai. Oamenii spun că lucrările ar fi trebuit să înceapă în luna mai anul trecut și nu în septembrie, când este mult mai greu de lucrat la un șantier de o asemenea amploare. Muncitorii se plâng și de faptul că terenul este unul foarte dificil, cu infiltrații, ceea ce îngreunează mult lucrările.


Valoarea totală a proiectului este de peste 20 milioane lei, din care aproape 2,6 milioane lei reprezintă suma nerambursabilă solicitată din cadrul programului, iar aproximativ 17,6 milioane lei reprezintă cofinanţarea de la bugetul local.

Ultimele Stiri
abonare newsletter