Actualitate

„Rusia pregătește acțiuni agresive împotriva NATO”

Ministrul apărării din Polonia, Antoni Macierewicz, a declarat că Rusia continuă să reprezinte o amenințare gravă la adresa NATO și că Moscova se pregătește sistematic pentru acțiuni agresive împotriva Alianței Nord-Atlantice.

Polonia se teme că Rusia încearcă să-și extindă influența în afara granițelor sale după ce Moscova a anexat peninsula Crimeea în 2014 și continuă să sprijine separatiștii din estul Ucrainei.

La începutul acestei luni, două avioane de luptă rusești au simulat zboruri de atac în apropierea unui distrugător de rachete american în Marea Baltică, care tocmai plecase din portul polonez Gdynia, la 16 kilometri de Gdansk. Un oficial american a afirmat că acest incident a fost una dintre cele mai agresive interacțiuni între cele două mari puteri din istoria recentă.


„Până acum, întreg comportamentul Rusiei arată pregătirea sistematică pentru acțiuni agresive”, a afirmat ministrul apărării polonez Antoni Macierewicz într-un interviu publicat marți de cotidianul Rzeczpospolita.

„A venit vremea să discutăm deschis despre aceste lucruri”, a mai spus el.


Varșovia va găzdui în luna iulie un summit NATO, în cadrul căruia va insista pentru o prezență militară sporită pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice.

În 2014, NATO și-a suspendat cooperarea cu Rusia pentru rolul acesteia în conflictul din Ucraina. La rândul său, Rusia afirmă că desfășurarea unor forțe semnificative ale NATO în apropierea granițelor sale ar încălca Actul Fondator al relațiilor NATO-Rusia din 1997.

Etichete: nato atac polonia rusia
Ultimele Stiri
abonare newsletter