Actualitate

Top 10 locuri de vizitat în Varșovia – GALERIE FOTO

Varșovia este unul dintre cele mai cosmopolite capitale ale Europei. Cum peste o sută de mii de studenți vin la studii, capitala Poloniei este un adevărat centru economic dar și cultural, ideal pentru o un city-break. Muzee, muzică simfonică, palate dar și multe zone istorice, toate le puteți vedea în Varșovia.

Monitorul de Cluj vă prezintă un top al lucrurilor pentru care trebuie să mergeți să vizitați Varșovia.

1. Orașul vechi din Varșovia

Orașul vechi din Varșovia este cea mai veche parte a capitalei, fiind una dintre cele mai vizitate locuri din capitala Poloniei. Locul este plin de restaurant și terase, astfel că cei care vor să savureze o cafea sau o bere poloneză o pot face foarte ușor. În zona orașului vechi autoritățile poloneze promovează produsele locale, astfel că produse din țări străine o să găsiți foarte greu. Orașul vechi a fost realizat la ordinul regelui polonez Stanislaw August Poniatowski. Acesta i-a solicitat unui pictor renumit, pe nume Bernando Belloto (1720-1780), să vina la Varșovia. Acesta s-a îndrăgostit de oraș. Pictorul a decorat castelul regelui, de la marginea vechiului oraș, lăsând o serie întreagă de picturi care impresionează prin aspectul plăcut. Ideile lui Bernando Belloto au lăsat o impresie puternică asupra arhitecților Varșoviei. Soarta culorilor lui Canaletto (așa i se mai spunea) a urmat un curs tragic în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Începând cu anul 1945, în locul fostului oraș nu se mai găseau decât ruine. Naziștii au distrus în totalitate orașul. Reconstrucția orașului vechi a fost realizată din poze. Acum piața centrală a noului oraș este de două ori mai mare decât modelul ei din orașul vechi, corespunzând până la identitate picturilor ce-o înfățișau în secolul al XVIII-lea. Istoria orașului Varșovia este presărată cu un lung șir de distrugeri și reconstrucții. În anul 1596, Sigismund al III-lea Vasa punea temeliile acestui oraș, dându-i destinația de reședință a suveranului. Mai târziu, acesta a transformat-o în capitală a Poloniei. În timpul contopirii germane, avioanele germane de asalt și bombardierele au bombardat, după săptămâni de-a rândul, orașul, însămânțând moartea peste toată întinderea. Un număr impresionant de clădiri, cu caracter istoric au devenit ruine și cenușă.


2. Zidurile fostei cetăți

Zidurile fostei cetăți din Varșovia sunt unele din puținele relicve din fortificațiile istorice care au fost cândva în capitala Poloniei. Zidurile sunt localizate între orașul vechi și cel nou, fiind o atracție turistică foarte importantă pentru polonezi. Din jur împrejurul zidului sunt restaurante și baruri astfel încât cei care doresc să aibă parte de o priveliște deosebită când iau cina o pot face la numeroasele localuri din zonă.  Zidul a fost construit în 1540 pentru a-i proteja pe locuitori. Arhitectul zidului a fost un italian, pe numele său Jan Baptist. Fortificația a fost regândită după prima variantă din secolul 14, care era într-o stare proastă. În timpul celui de-Al Doilea Războui Mondial zidul a fost distrus foarte mult, la fel ca restul orașului. A fost reconstruit după război între anii 1952 și 1954. Cărămizile zidului sunt îngrijite atent de firmele de specialitate, fiind curățat ori de câte ori este nevoie.

3. „Băncile-casetofon”

Un sistem audio deosebit de interesant care promovează cultura sunt „băncile – casetofon”. Polonezii au amplasat 15 bănci în oraș pe care oamenii pot sta, iar dacă apasă pe un buton începe muzica lui Chopin pentru câteva minute.


4. Castelul Regal

Castelul Regal din Varșovia este o mare construcție cu 3 etaje cu un turn deasupra intrării principale în stil gotic. Castelul datează din epoca Ducatului de Mazovie din secolul XIII și a servit drept reședință mai multor regi polonezi. Castelul Regal a fost construit în cursul secolului al XVII-lea. El a fost restaurat după un incendiu, de Stanislaw August Poniatowski, ultimul rege al Poloniei. În anul 1939, castelul a fost supus unui bombardament dezlănțuit de aviația germană, iar pe parcursul a 5 ani de deflagrație a fost distrus definitiv. După cel de-al Doilea Război Mondial, pe parcursul mai multor decenii, până în anul 1980 castelul a fost reconstruit.

5. Monumentul Revoluției din Varșovia

Monumentul Revoluției din Varșovia este dedicat răscoalei din 1944. Monumentul a fost dezvelit în anul 1989. Potrivit ziarului Wyborcza a fost cel mai vizitat loc de turiști în anul 2012.  Monumentul este realizat din bronz și are în jur de 10 metri și este compus din două bucăți aflate la o distanță mica una de alta. Monumentul arată un grup de insurgenți care luptă și aleargă cu armele în mână. Lângă monument se află Curtea Supremă, o clădire care este „îmbrăcată” în sticlă, tocmai pentru a reprezenta transparența actul de justiție.


6. Palatul Lazienki din Varșovia

În cadrul Parcului Băilor Regale din Varșovia se întinde Palatul Lazienki (Palatul de pe Apă). Este o clădire realizată în stil neoclassic, fiind vizitată atât de iubitorii de artă cât și de iubitorii de istorie. La început clădirea a funcționat ca și o baie comunală a aristocratului Stanislas Lubormirski. În perioada 1764 – 1795 clărirea a fost renovată pentru a fi o reședință de vară a regelui Poloniei, Stanislas August Poniatowski. Pe timpul celui de-Al Doilea Război Mondial palatul a fost folosit de soldații germani. După război a fost folosit pe post de cazarmă până în anul 1960. Are denumirea de „Palatul de pe Apă” pentru că este amplasat pe o insulă artificială ce împarte lacul în două. Ca să ajungeți din palat în parcul din jurul său există două poduri. La etajul unu al clădirii este apartamentul fostului rege, cabinetul regelui, o cameră spațioasă ce conduce spre balcon, dormitorul regelui și vestiarul. La parter există foarte multe tablouri. Palatul este decorat cu marmură galbenă și albă. De asemenea, tot la parterul palatului este și sala de mese și Camera Solomon, locul unde sunt mai multe tablouri care descriu istoria lui Solomon.

7. Parcul Łazienki 

Parcul Łazienki este unul din cele mai mari parcuri din lume și cel mai mare, ca suprafață, din Varșovia, având 76 de hectare. Planurile pentru parc au fost concepute în secolul al XVII-lea de către Tylman van Gameren. Stilul ales pentru arhitectura parcului a fost barocul. Printre cele mai impresionante clădiri ce pot fi găsite în parc se numără Casa Albă, Templul Dianei, Teatrul Roman și Palatul de pe Apă. Parcul este locul ideal pentru a ieși la iarbă verde, fiind unul dintre cele mai vizitate locuri vizitate de turiștii care ajung în Varșovia.


8. Stadionul Național din Varșovia

Cei care sunt pasionați de fotbal, sport sau diverse concerte internaționale cu siguranță nu trebuie să rateze una dintre cele mai importante arene din Europa. Cu o capacitate de 58.500 de locuri, stadionul a găzduit meciuri din Campionatul European de Fotbal din 2012 dar și concerte foarte importante în care au cântat Madonna, Beyonce, Coldplay, Paul McCartney, Depeche Mode sau Roger Waters. Cei care administrează stadionul susțin că au reușit să încaseze mai mulți bani din diverse evenimente și firme care-și desfășoară activitatea la stadion decât din meciurile de fotbal. Dacă doriți, de exemplu, să închiriați un birou pentru firma pe care o administrați costă doar 100 de euro pe lună.

9. POLIN – Muzeul de istorie al polonezilor evrei

Muzeul de Istorie al Polonezilor Evrei și-a deschis ușile publicului în aprilie 2013. Funcționează în momentul de față ca un centru cultural și educațional cu un bogat program cultural, inclusiv expoziții temporare, filme, dezbateri, workshopuri, concerte, lecturi și multe altele. Expoziția principală care prezintă istoria poporului evreu polonez a fost dechisă publicului în 28 octombrie 2014. Fondat formal în anul 2005 de către Institutul Istoric Evreiesc din Polonia, reprezentanții orașului Varșovia și ministrul polonez al Culturii, muzeul este unul unic și fără precedent. Se întinde în multe domenii de cercetare bazându-se pe expertiza cercetătorilor și profesioniștilor muzeelor din întreaga lume.  Având aproximativ 4.000 de metri pătrați expoziția principală îi va duce pe vizitatori în lumea evreilor polonezi, de la ajungerea lor în Polonia veche până în prezent. Expoziția a fost dezvoltată de către o echipă de peste 120 de cercetători internaționali, muncind sub îndrumarea profesorului Barbara Kirshenblatt-Gimblett de la Universitatea New York University. Toate din cele 8 galerii o să prezinte câte un capitol diferit din povestea evreilor polonez, încurajând vizitatorii să intre în contact cu cei care au trăit acele momente prin imagini, artefacte, dar și prin diverse instrumente multimedia. Muzeul este amplasat în ceea ce a fost în trecut inima evreilor din Varșovia – o zonă în care naziștii au transformat-o într-un ghetou în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Această locație semificativă, împreună cu apropierea de Monumentul Eroilor din Ghetou, a cerut o chibzuință foarte mare din partea designerilor, care au creat o structură ce acum este un simbol.


10. Cadoul lui Iosif Stalin pentru polonezi

Palatul Culturii și Științei din Varșovia este cea mai înaltă clădire din Polonia și a șasea cea mai înaltă clădire din Uniunea Europeană. Cu siguranță o să observați un zgârie nori imens. Clădirea a fost inițial cunoscută sub denumirea Palatul Culturii și Științei Iosif Stalin. Construcția a fost un cadou din partea Uniunii Sovietice oamenilor din Polonia, având formatul clădirilor din Moscova. În prezent turiștii pot vizita palatul și pot urca până în vârful acestuia de unde pot admira o priveliște deosebită.

Cum puteți ajunge în Varșovia?

Cei care vor să ajungă în Varşovia o pot face cu aeronavele companiei poloneze LOT.

De la sfârşitul lunii martie, compania poloneză LOT efectuează nu mai puţin de 4 zboruri pe săptămână de pe Aeroportul Internaţional "Avram Iancu" Cluj la Varșovia.

În zilele de luni şi sâmbătă zborurile de pe Aeroportul Internaţional "Avram Iancu" Cluj către Aeroportul Chopin din Varşovia sunt operate de la ora 13:50, în zilele de miercuri şi vineri de la 17:25.  Toate zborurile între Varşovia şi Cluj sunt operate de aeronave turbopropulsate moderne Bombardier, avansate din punct de vedere tehnologic. Aeronavele sunt apreciate de către pasageri pentru cabina spaţioasă, pentru faptul că nu există niciun scaun în mijloc şi pentru că oferă o cabină silenţioasă.

Biletele pentru o călătorie spre Varşovia sunt disponibile pe lot.com, prin intermediul aplicaţiei mobile, Centrul de Contact LOT şi prin alte canale de vânzare.

Zborurile operate după-amiază oferă pasagerilor accesul la o multitudine de zboruri interne în Polonia şi europene, cum ar fi Cracovia, Gdansk, Riga, Amsterdam, Londra sau Bruxelles şi multe altele.

Ultimele Stiri
abonare newsletter