Actualitate

Un lot din Autostrada Câmpia Turzii – Târgu Mureş, REZILIAT. Urmează şi rezilierea unui lot din Autostrada Sebeş-Turda

Unul din loturile autostrăzii A3 Câmpia Turzii - Târgu Mureş a fost reziliat la cererea constructorului pentru că au trecut 12 luni de la semnarea contractului şi nu s-a dat ordinul de începere a lucrărilor.

Unul din cele cinci loturi de pe Autostrada A3 Câmpia Turzii - Târgu Mureş a fost reziliat la solicitarea constructorului pentru că a trecut mai bine de un an de când s-a semnat contractul, însă CNADNR nu a emis ordinul de începere a lucrărilor, ca urmare a lipsei autorizaţiilor de construire, a unor avize şi a exproprierilor neefectuate la timp.

Contractul pe unul din loturile autostrăzii A3 Câmpia Turzii - Târgu Mureş, respectiv lotul Târgu Mureş - Ungheni a fost reziliat, a anunţat şeful CNADNR, Cătălin Homor, într-un interviu HotNews.ro.


"Pe Câmpia Turzii - Târgu Mureş avem patru constructori, însă un lot, din păcate, s-a reziliat. Noi am încercat să-l resuscităm, dar nu am găsit înţelegere. Va fi relicitat", a anunţat Homor.

Este vorba de lotul Târgu Mureş - Ungheni plus un drum de legătură (9,2 km, din care 4,7 drumul de legătură), unde contractul fusese semnat cu asocierea Lemacons - Vega 93 - Arcada Company pentru circa 180 milioane de lei. Teoretic, termenul de execuţie era de 12 luni de la ordinul de începere a lucrărilor.


În urmp cu o săptămână, directorul CNADNR anunţa de iminenta reziliere, sperând însă că situaţia va fi rezolvată însă.

"Constructorul a solicitat reziliere. Motivele sunt puerile. E un contract semnat de mai bine e un an. Motivul pentru care au cerut reziliere e că nu s-a dat ordinul de începere. Ordinul de începere este o etapă imediat ulterioară, dar care nu se poate da fără autorizaţia de construire", a explicat Homor, în urmă cu o săptămână.


Situaţia de pe acest lot vine ca urmare a inactivităţii CNADNR în 2015 şi ca urmare a faptului că atât exproprierile, cât şi unele avize şi autorizaţia de construire nu s-au obţinut în timp util. Hotărârea de Guvern privind exproprierile în cauză a fost emisă abia pe 27 ianuarie.

Legat de Autostrada Sebeş - Turda, Homor a precizat că pe lotul 1 sunt “ceva probleme” în legătură cu proiectarea şi probleme cu constructorul.


“Dacă nu există înţelegere să respectăm împreună contractul, nu putem merge mai departe. Singura variantă este rezilierea şi scoaterea lucrărilor din nou la licitaţie. Pe lotul 2, pe 5 aprilie, a fost emisă autorizaţia de construire şi avem speranţa, ţinând cont de situaţia din teren, că va fi o mobilizare bună. Finalizarea acestei secţiuni este estimată până în iunie 2017”, a spus Homor.

În ceea ce priveşte loturile 3 şi 4 din Autostrada Sebeş-Turda, Homor recunoaşte că şi aici “am avut un stoc foarte mare de probleme”, lipsa autorizaţiilor de construcţie pe secţiuni destul de mari fiind principala problemă.


“S-a lucrat destul de mult, se fac tot felul de expertize, dar planul nostru este ca la finalul anului cele două loturi să fie terminate”, a mai spus şeful CNADNR.

La tronsonul Suplacu de Barcău – Borş contractul este semnat de un an dar nimeni nu a intrat încă în şantier.

“Aici a fost o neînţelegere în cadrul Asocierii (n.r. constructorii care au câştigat licitaţia). Am avut nenumărate şedinţe cu ei, am spus că nu mai putem merge aşa. Am spus «ori vă înţelegeţi, ori ne luăm la revedere şi scoatem la licitaţie». E o chestiune pe care eu nu o accept aşa usor, o reziliere înseamnă pierdere de timp, bani, resurse. În situaţia în care nu se poate altfel, vom rezilia şi vom relua proiectul, însă se pare că s-au înţeles şi până pe 15 mai vor începe lucrările. Pe Nădăşelul - Mihăieşti a fost o procedură de licitaţie, a fost desemnat un câştigător. Urmează acum ca până la sfârşitul lunii să semnăm contractul”, a mai spus Homor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter