Actualitate

Pacienta suspectă de febră tifoidă a fost externată, dar diagnosticul nu a fost infirmat

Femeia suspectă de febră tifoidă a fost externată marţi din Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj, dar deocamdată nu a fost infirmat presupusul diagnostic.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase Cluj, Irina Filipescu, a declarat marţi, că au fost recoltate noi probe de la pacientă şi că au fost trimise la Institutul Cantacuzino din Bucureşti.

"Astăzi (marţi-n.r) a fost externată, starea dumneaei este bună, nu este cu febră, nu este contagioasă, nu are niciun fel de simptomatologie. Ieri i s-a recoltat proba de control de la 10 zile, aşa cum au specificat cei de la Institutul Cantacuzino, pentru că prima probă a fost neconcludentă. Institutul Cantacuzino presupune că pe vineri vor fi gata rezultatele", a menţionat Irina Filipescu.


Aceasta a mai spus că pacienta a urmat 16 zile de tratament, dar că presupusul diagnostic nu poate fi infirmat până nu vor fi gata şi analizele probelor recoltate luni.

O clujeancă de 35 de ani, întoarsă dintr-o excursie în Thailanda, fost internată săptămâna trecută la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca, fiind suspectată de febră tifoidă.


Pe 27 martie, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca, Ioan Mureşan, a declarat că e vorba doar de o suspiciune de febră tifoidă şi că lumea nu trebuie să se alarmeze.

"Aşteptăm rezultatele, e numai suspiciune, nu vrem să alarmăm populaţia. E o suspiciune de febră tifoidă. E o procedură pentru că a fost în Thailanda, plus că analizele noastre de laborator indică ceva, dar nu cu certitudine. O să avem informaţiile clare. Până atunci, pacienta este sub tratament, este izolată, are toate condiţiile necesare, nu sunt probleme, evoluţia este pozitivă, lumea trebuie să stea liniştită", a menţionat la acel moment Ioan Mureşan.


Pe 28 martie, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, Mihai Moisescu, a declarat că rezultatele analizelor erau neconcludente şi că suspiciunea de febră tifoidă se menţine.

"Având în vedere că vorbim despre un pacient care a călătorit într-o zonă endemică de febră tifoidă din afara României, pentru care a existat suspiciunea de febră tifoidă la întoarcere, iar rezultatele primite astăzi de la Institutul Cantacuzino sunt neconcludente, se menţine suspiciunea de febră tifoidă şi izolarea în spital a pacientei. Se recomandă o a doua recoltare peste zece zile, moment în care vom infirma sau vom continua acţiunea", a afirmat Mihai Moisescu.

abonare newsletter