Actualitate

70% dintre români sunt de acord ca fumatul să fie interzis în toate spațiile publice

Un sondaj realizat imediat după ce Legea antifumat a intrat în vigoare arată că majoritatea românilor este de acord ca fumatul să fie interzis în toate spațiile publice, inclusiv în baruri și cafenele.

70% dintre români sunt de acord ca fumatul să fie interzis în toate spațiile publice 70% dintre români sunt de acord ca fumatul să fie interzis în toate spațiile publice

29,5% dintre români se declară fumători, în timp ce procentul nefumătorilor este de 69,5%, iar 1% dintre respondenți au declarat că nu știu sau nu răspund.

Legea împotriva fumatului în spații publice se bucură de aprobarea a peste două treimi din populație, potrivit sondajului "Inscop-Adevărul: Fumatul și Legea antifumat". Astfel, 70,3% dintre români sunt de acord ca fumatul să fie interzis în toate spațiile publice, inclusiv în baruri și cafenele, în timp ce 28,7% nu sunt de acord cu această măsură. Totodată, procentul nonrăspunsurilor (1%) este și în cazul acestei întrebări foarte scăzut, semn că dezbaterile intense generate de legea împotriva fumatului au condus la o cristalizare puternică a opiniilor populației, potrivit sursei citate.


O parte din nefumători nu sunt de acord cu Legea antifumat

Faptul că procentul românilor care se declară nefumători este practic egal cu acela al respondenților care susțin interzicerea fumatului în spațiile publice nu trebuie interpretat însă în sensul unei suprapuneri perfecte între cele două segmente. Majoritatea nefumătorilor este de acord cu această lege, dar acest fapt nu înseamnă că în rândul celor care nu fumează nu există și un procent important care consideră neavenită interzicerea fumatului în toate spațiile publice, se arată în studiul Inscop.

De asemenea, adaugă sursa citată, în analiza acestor date trebuie ținut cont și de faptul că sondajul a fost realizat imediat după intrarea în vigoare a legii împotriva fumatului. Acest fapt înseamnă că există un nivel ridicat al așteptărilor și rămâne de văzut în ce măsură aplicarea efectivă a legii va reuși să răspundă acestora sau dacă efectele ei negative vor începe să erodeze sprijinul de care se bucură la ora actuală în rândul românilor, se afirmă în comunicat.


"Barometrul INSCOP — Adevărul despre România" a fost realizat în perioada 21-28 martie 2016. Volumul eșantionului a fost de 1.063 de persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Chestionarele au fost aplicate în 39 de județe și municipiul București, într-un total de 92 de localități (orașe mari, orașe medii, orașe mici, comune, sate).

abonare newsletter