Actualitate

Proiectul care impunea opt tipuri de vaccinuri obligatorii la înscrierea în şcoli zace în sertar

În timp ce România se află în pragul unei epidemii de rujeolă, fiind confirmate 79 de cazuri de rujeolă în Cluj și Bistrița, proiectul legii vaccinării, care a stârnit vâlvă toamna trecută, pare acum dat uitării.

Proiectul care impunea opt tipuri de vaccinuri obligatorii la înscrierea în şcoli zace acum în sertar, deşi ar fi trebuit să fie în dezbatere publică de luni bune.

Proiectul a fost readus în discuție sâmbătă de către mai mulți specialiști și reprezentanții ministerului Sănătății.


Atunci când va deveni realitate, proiectul va trebui să treacă prin comisiile de specialitate ale Parlamentului și să fie adopat în plenul Senatului și al Camerei Deputaților.

Acest proiect impune vaccinarea copiilor care urmează să fie înscriși la grădiniță și la școală. Părinții care refuză vccinarea celor mici trebuie să declare în scris acest lucru, iar instituțiile de învățământ vor fi amendate în cazul în care primesc copii care nu sunt vaccinați.


Este vorba despre opt vaccinuri, printre care cel pentru rubeolă, rujeolă și oreion.

Ministerul Sănătății a anunțat vineri că 79 de cazuri de rujeolă au fost confirmate în județele Bistrița și Cluj. Reprezentanții Ministerului au cerut vineri direcțiilor de sănătate publică mobilizarea, în regim de urgență, pentru desfășurarea campaniilor de vaccinare cu vaccin împotriva rubeolei-rujeolei-oreion (ROR).


Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP), din acestea, la Cluj sunt înregistrate 17 cazuri confirmate, 14 sunt probabile, iar 9 au fost infirmate. “Între cazurile probabile se află și o mamă de 34 de ani. Primul caz a fost înregistrat la sfârșitul lunii ianuarie, la Bistrița, într-o cumunitate unde sunt mulți copii nevaccinați. O problemă este, pe lângă faptul că sunt nevaccinați, și faptul că se și tot plimbă, boala răspândindu-se”, a explicat vineri Mihai Moisescu, directorul DSP Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter