Actualitate

Medicii de familie protestează: Fără rețete gratuite și bilete de trimitere

Medicii de familie nu vor da bolnavilor reţete compensate sau gratuite şi nici bilete de trimitere pentru analize, vineri și luni. Reprezentanții Asociației Medicilor de Familie Cluj sunt solidari cu această inițiativă a Societății Naționale de Medicină a Familiei, precizând însă că este vorba doar o recomandare, fiecare medic fiind liber să aleagă dacă își va consulta pacienții.

Medicii de familie reclamă subfinanţarea domeniului lor şi faptul că sunt obligaţi să plătească din buzunar erorile cardului de sănătate.

Ei refuză să semneze actele adiţionale la noul contract-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, contract care ar fi trebuit să intre în vigoare de astăzi. Doctorii susţin că e ilegal să semneze retroactiv documentele, motiv pentru care vor face acest lucru începând de săptămîna viitoare.


Pentru consultarea gratuită şi prescrierea de reţete compensate, medicul de familie trebuie să semneze anual un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Oficial, data este 1 aprilie, dar în ultimii ani termenul s-a tot prelungit.

 „La nivelul caselor de asigurări de sănătate sunt elaborate actele adiţionale (...), fiind prelungit în mod corespunzător programul de activitate al acestora”, se arată într-un comunicat al CNAS.

Ultimele Stiri
abonare newsletter