Actualitate

"Chuck Norris vs. Communism", cu clujeanul Levente Molnár, prezentat la New York

Criticul de film Irina-Margareta Nistor va prezenta documentarul "Chuck Norris vs. Communism" (2015), în care joacă actorul clujean Levente Molnár, la Columbia University şi la Kingsborough Community College - City University of New York (CUNY), în cadrul unui eveniment cultural realizat în aprilie de ICR New York.

Institutul Cultural Român din New York va realiza un dublu eveniment cultural şi academic cu bine-cunoscutul critic de film Irina-Margareta Nistor, în Statele Unite ale Americii, la New York, în luna aprilie a acestui an.

Cu această ocazie, Irina-Margareta Nistor va prezenta filmul documentar "Chuck Norris vs. Communism", al cărui subiect este chiar povestea traducătoarei şi a casetelor video piratate, la Columbia University (pe 4 aprilie, de la ora 18:00) şi la Kingsborough Community College, CUNY (pe 6 aprlie 2016, la 12:30).


Despre filmele vechi și noul val

Pelicula prezintă povestea uimitoare a casetelor video piratate care au permis câtorva milioane de români să eludeze regimul represiv comunist. Filmul este o producţie 2015, realizat în limba română, cu subtitrare în engleză.

De asemenea, Irina-Margareta Nistor va susţine sesiuni de Q&A ("questions and answers"-întrebări şi răspunsuri) şi conferinţe în care va vorbi despre filmele din perioada comunistă, despre cenzură, dar şi despre filmele din "noul val" al cinematografiei româneşti.


Documentarul "Chuck Norris versus comunism" (2015), regizat de Ilinca Călugăreanu şi coprodus de HBO Europe, invită publicul să rememoreze era în care filmele occidentale erau disponibile doar pe casete video traficate în România comunistă.

Vocea filmele de pe video, din timpul comunismului

Filmul spune povestea Irinei Margareta Nistor, o femeie foarte hotărâtă şi pasionată, a cărei voce pătrunzătoare şi marcantă a inspirat o ţară întreagă. În timpul zilei, Irina traducea filmele Comitetului de Cenzori al Televiziunii Naţionale, asistând zilnic la absurdităţile sistemului comunist care eradica rapid orice informaţie din Vest. Pe afaceristul Zamfir, care comercializa casete video, l-a întâlnit în 1985, când a dublat vocea tuturor personajelor din filmele vândute de el pe piaţa neagră - de la Chuck Norris şi Robert De Niro, până la Jane Fonda şi ET.


Producţia a fost nominalizată la importante festivaluri din lume, printre care la Festivalul de Film de la Edinburgh (la categoria cel mai bun documentar) şi Sundance Film Festival (pentru Marele Premiu).

"Chuck Norris vs. Communism" (2015) a fost prezentat, în ianuarie 2016, pe canalul naţional de televiziune american PBS şi va intra anul aceasta şi în renumita reţea de filme Netflix.


Documentarul o coproducţie România/ Germania/ Marea Britanie, a fost proiectat în premieră mondială, la începutul anului 2015, la Festivalul Sundance.

Etichete: levente molnar
Ultimele Stiri
abonare newsletter