Actualitate

Serviciile speciale aveau informaţii precise despre atacurile din Bruxelles

Serviciile de securitate belgiene, precum şi alte agenţii de securitate vestice au avut din timp informaţii precise legate de atacurile teroriste de marţi din Belgia, informează Haaretz.

Serviciile de securitate ştiau, cu un grad mare de certitudine, că atacurile erau plănuite în viitorul foarte apropiat la aeroport şi, aparent, la metrou.

Haaretz afirmă că atacurile au fost plănuite de Statul Islamic în Raqqa, Siria, la acest moment capitala califatului islamic.


În acest moment, se pare că atacul din Paris de anul trecut, cât şi cel din Bruxelles, au fost generate de aceeaşi structură teroristă, conexiunile de la vârf ducand la Salah Abdeslam. Abdeslam a fugit din Paris în urma atacurilor din noiembrie, s-a ascuns în Bruxelles şi a fost arestat săptămâna trecută de autorităţile belgiene.

Arestarea lui Abdeslam a fost factorul declanşator pentru atacurile de marţi, conform Haaretz.


Statul Islamic a fost îngrijorat de faptul că Salah ar fi putut da informaţii despre atacurile plănuite sub interogatoriu, mai ales din cauza ştirilor că el ar fi acceptat să coopereze. Conform Haaretz, în acest moment există îngrijorarea că alte celule conectate de ISIS în Europa de Vest vor încerca să atace în viitor, în Belgia sau în alte ţări implicate în razboiul împotriva organizaţiei teroriste în Irak şi Siria.

Cel putin 31 de oameni au murit şi alţi 260 au fost răniţi în urma atacurilor teroriste din Bruxelles. Responsabilitatea atacurilor a fost revendicată de ISIS. Autorităţile belgiene au declarat că Ibrahim şi Khalid El Bakraoui sunt atacatorii din aeroport.

Ultimele Stiri
abonare newsletter