Actualitate

GALERIE FOTO-VIDEO: Pleci în concediu şi nu are cine să-ţi hrănească animalul? Soluţia inedită găsită de doi studenţi clujeni

Marea problemă a oamenilor când pleacă în concediu este unde-şi lasă căţelul sau pisica pentru a fi hrăniţi. Doi studenţi au inventat un aparat ingenios prin care animalele pot fi hrănite chiar şi de la 2000 de kilometri distanţă de pe telefonul mobil.

Dragoş Crişan şi Mihai Rebreanu. Dragoş Crişan şi Mihai Rebreanu.

Doi studenţi clujeni care studiează robotica la Universitatea Tehnică au inventat un aparat prin care omul îşi poate câinele de la distanţă, fie prin intermediul telefonului, fie al laptopului.

Gramajul şi comanda, în mâna proprietarului

„Practic pui mâncarea, porneşti programul şi scoate mâncarea pe la baza aparatului. Aparatul poate fi controlat atât de pe calculator, cât şi de pe telefon. Gramajul pentru mâncare îl poţi regla. Deci poţi să setezi ce cantitate de mâncare să-i dai la câine”, a spus Mihai Rebreanu, unul dintre inventatori.


Pentru că sunt pasionaţi de călătorii, alături de colegul său Dragoş Crişan, cei doi s-au gândit la o soluţie astfel încât animăluţele de acasă să fie mereu hrănite.

„Marile invenţii apar din nevoi”

„În special m-am gândit pentru câini pentru că poţi să pui foarte multă mâncare pe care poţi să o distribui regulat la anumite intervale. Când îţi convine ţie, sau când vrea câinele să mănânce. Totul este controlat de la distanţă. Dacă eşti plecat spre exemplu în străinătate şi câinii tăi rămân acasă ce faci? Poţi să-i dai un sac de mâncare vecinului să-i dea câinelui, poţi să-l cazezi la un hotel dar e foarte scump sau poţi să iei aparatul acesta. Ai ochii practic de la distanţă prin webcam şi practic mâna ta este controlat de acest aparat. Eu am câine, trebuie să-i dau de mâncare şi mai plec la munte, în străinătate. Marile invenţii apar din nevoi”, spune Mihai Rebreanu.


Cei doi spun că a fost destul de greu să construiască aparatul, mai ales în privinţa funcţionării componentelor. Realizarea proiectului a durat aporximativ o lună de zile.

Prezentarea aparatului a avut loc la Salonului Pro Invent 2016 organizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.


Studenţii, încântaţi de eveniment

Coridoarele Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca au fost luate cu asalt miercuri, 23 martie, de sute de tineri care au venit la Salonul Proinvent 2016.

Printre proiectele care le-au tras cu ochiul tinerilor se numără roboţii şi diverse maşinării.


„Mi se pare foarte ok. Un roboţel acolo mai în faţă mi-a atras atenţia. Mi-a plăcut metoda prin care a fost făcut”, a spus Fekete Alexandru, student în anul I la UTCN.

„Nu știu, nu prea am prins mai nimic, numai faza de aici, dar e interesantă. A fost prezentat ceva, un duel între roboți, mașini. Am venit pentru prima dată, sunt abia în  primul an la acestă universitate”, a cocluzionat Andrei, student la UTCN.


În faţa standurilor tinerii ascultau prezentările maşinăriilor şi roboţilor.

„Am văzut ceva invenții și mașinării mai încolo și mi se pare foarte tare. Adică este ceva...inventiv, într-adevăr”, a declarat Diana Toma, studentă în anul I, UTCN.

„Da, mi se pare foarte interesant. Am văzut o invenție tare drăguță care urmărea fața și venea după tine. Deocamdată doar atât am văzut”, a menţionat Corina Popescu, studentă.

Articol scris de Larisa Voiaşciuc şi Bety Ursuly, studente la Departamentul de Jurnalism, FSPAC, UBB, anul I.

Etichete: dragos crisan aparat
Ultimele Stiri
abonare newsletter