Actualitate

Mitropolia Clujului sărbătoreşte 10 ani de la reînfiinţare. Moaşte din Grecia au fost aduse la Cluj

Pentru a sărbători 10 ani de la reînfiinţarea, la 25 martie, a Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Arhiepiscopia Clujului va organiza o serie de evenimente care să marcheze acest jubileu din istoria ei.

Cu acest prilej credincioşii clujeni vor avea bucuria şi privilegiul de a se închina moaştelor Sfântului Cuvios Gheorghe Mărturisitorul din Drama, aduse la Cluj de o delegaţie a Mitropoliei din Drama (Grecia), avându-l în frunte pe Mitropolitul Pavlos.

Evenimentele vor începe joi, 24 martie, la ora 9.30, când racla cu sfintele moaşte va fi purtată în procesiune de la reşedinţa Mitropolitană spre Catedrală de un sobor de preoţi în frunte cu IPS Părinte Mitropolit Andrei şi cu IPS Părinte Mitropolit Pavlos şi va fi depusă pentru închinarea credincioşilor în Muzeul Mitropoliei Clujului. Credincioşii se vor putea închina sfintelor moaşte, în fiecare zi, în intervalul orar 6.00 - 0.00, până duminică, 27 martie, la ora 17.00, fiind asistată de preoţi şi călugări, care îi vor mirui pe închinători.


În seara zilei de joi, de la ora 18.00, în Catdedrală, IPS Arhiepiscop Ciprian al Buzăului şi Vrancei va săvârşi slujba Pavecerniţei Mari şi a Litiei, urmată de priveghere.

Vineri, 25 martie, de praznicul Bunei Vestiri, începând cu ora 9.30, un sobor de 10 ierarhi va săvârşi Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în prezenţa credincioşilor, a personalităţilor din lumea culturală şi academică, dar şi a reprezentanţilor autorităţilor civile şi militare din întreaga Mitropolie.


Evenimentele se vor încheia vineri, 25 martie, de la ora 18.00, cu Concertul Fundaţiei „Mitropolitul Bartolomeu” susţinut de Cvartetul Transilvan al Filarmonicii de Stat Transilvania, în Sala Auditorium Maximum, din Cluj-Napoca.

"Ziua de 25 martie a devenit, prin actul providenţial al reînfiinţării Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului o sărbătoare pentru întreaga Transilvanie, ea marcând momentul intronizării primului Mitropolit, Bartolomeu Anania, iar după 5 ani a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei", spun reprezentanţii Mitropoliei Clujului.


Cine este Sfântul Cuvios Gheorghe din Drama

El a viețuit între anii 1901 și 1959 şi de aceea mai este cunoscut şi cinstit ca „Noul Mărturisitor din Drama” şi este considerat un sfânt din epoca contemporană. Cuviosul a săvârșit numeroase vindecări, pe care căuta să le ascundă cu smerenie. Prin harisma înainte-vederii a prorocit începerea celui de-al Doilea Război Mondial, ca și Războiul civil din Grecia, dar în timpul acestora, prin rugăciuni cu lacrimi, Cuviosul a ocrotit mănăstirea și pe toți credincioșii din împrejurimi, care n-au avut de suferit. Numeroase vindecări și arătări minunate s-au săvârșit și după trecerea Cuviosului la cele veșnice. Moaștele sale, binemirositoare, au fost aflate în ziua de 9 februarie 2006, de către Înaltpreasfințitul Părinte Pavlos, Mitropolitul Dramei.


Canonizarea Sfântului Gheorghe a fost făcută de Patriarhia Ecumenică de Constantinopol la 18 martie 2008, rânduindu-se ca zi de pomenire 4 noiembrie, ziua trecerii sale la cele veșnice.

În anul 2011, mitropolitul Pavlos al Dramei a dăruit Patriarhiei Române un fragment din moaștele Sfântului Gheorghe din Drama şi o frumoasă icoană pictată cu chipul sfântului, care se află în Paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale din Bucureşti.

Etichete: IPS Andrei moaste
abonare newsletter