Actualitate

„Ilegitim”, prezentat şi la Cluj

„Ilegitim”, singurul lungmetraj românesc prezent în selecția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, în cadrul secțiunii Berlinale Forum, a avut proiecţia de gală la Cluj-Napoca la Cinema Florin Piersic, în prezenţa regizorului Adrian Sitaru şi a actorilor Robi Urs şi Liviu Ştefan Vizitiu.

Sursa foto: www.facebook.com/ilegitim Sursa foto: www.facebook.com/ilegitim

Zeci de clujeni au venit la premiera filmului „Ilegitim”, unii dintre ei ieşind din sala de cinema vizibil enervaţi.

Sala cinematografului Florin Piersic din Cluj-Napoca a fost aproape plină vineri, 18 martie, la proiecţia filmului Ilegitim. Tineri şi oameni în vârstă, toţi au venit la cinema pentru a vedea pelicula, iar mai apoi să le pună întrebări regizorului şi actorilor din distribuţie.


„Viaţa vine peste noi şi nu ne mai cere o dublă”

Regizorul filmului a declarat la finalul evenimentului că urmează să aibă o discuţie cu mama lui despre avort. Adrian Sitaru le-a povestit spectatorilor clujeni cum a început ideea unui astfel de film şi cum au decurs filmările.

„După proiecţia de la Sibiu vreau să deschid subiectul avortului cu mama, dar fără să judec. Inspiraţia pentru film a fost din multe surse, lucrând foarte mult şi stând cu actorii. De fapt procesul a fost aşa. A venit Alina Grigore la mine cu un text şi erau toate aceste personaje cu familie, foarte bine construite ca backround, şi mi-a spus să repetăm cu actorii. Eu i-am spus să facem altfel, să facem film, ceva între documentar şi ficţiune. (...) La filmare au fost două elemente esenţiale pentru mine: să nu fiu intruziv şi multe feluri de a gândi şi de a reacţiona să vină de la ei, de la actori. Astfel filmul a fost aproape o singură dublă. Viaţa vine peste noi şi nu ne mai cere o dublă”, a declarat regizorul filmului Adrian Sitaru.


Pentru că filmul nu se adresează oricui, au fost şi momente în care unii oameni s-au ridicat din sală şi au plecat, în timp ce alţii au aşteptat momentul întrebărilor pentru a-şi vărsa oful.

Reacţii neaşteptate

„Cam cât de mult s-a lucrat la partea umoristică...pentru că sincer m-a făcut să râd uneori”, a întrebat un spectator.


„S-a râs atât de mult încât nu mă aşteptam, mai mult decât la Domestic, care e film de comedie. Chiar le ziceam apropiaţilor în timp ce rula filmul. Mă surprinde şi plăcut, deşi nu ne-am dorit să facem comedie”, a concluzionat regizorul.

Întrebat de ce au folosit de mai multe ori cuvinte precum „ok” în loc de „bine”, având în vedere că este un film românesc, Robi Urs a răspuns: „Cred că ţine mai mult de noi (n.red.: actorii). Nu a fost nimic gândit. Nu ştiu, aşa a ieşit. Am vorbit englezisme. Dacă mi s-ar întâmpla şi mie în realitate aşa ceva, cu sora geamănă...Ce aş face? Păi...nici nu ştiu dacă pot să raspund. Este foarte complicat”, a raspuns Robi Urs.


Producția a fost premiată în capitala Germaniei cu C.I.C.A.E Award – Premiul Confederației Internaționale a Cinematografelor de Artă, o importantă „carte de vizită” a peliculei pentru distribuitorii din întreaga lume.

Filmul, lăudat de presa franceză

Ilegitim a fost primit cu aplauze furtunoase din partea publicului dar și cu cronici laudative din partea jurnaliștilor internaționali. Publicația franceză Le Figaro a titrat: „Sitaru, susținut de o distribuție remarcabilă, nu alunecă în capcanele unui film tezist, nu își judecă niciunul dintre personaje și semnează un film provocator care poate fi interpretat în mai multe chei. Cel mai probabil, filmul Ilegitim va genera multiple dezbateri”, mai scrie Le Figaro.


"Prezentat în secțiunea Forum de la Berlinale, cel de-al patrulea lungmetraj al lui Adrian Sitaru, reprezintă o întoarcere a regizorului la începuturile sale în cinematografia independentă”, constată Cineuropa.

Poveste controversată

Ilegitim, unul dintre cele mai provocatoare filme românești din ultimii ani, spune povestea a doi frați (Alina Grigore și Robi Urs) și iubirea lor ilegitimă. Un tată medic (Adrian Titieni) și mai multe denunțuri. O familie în care limita dintre moral și legal nu a existat niciodată. Nici măcar în cazul unui avort. Din distribuție fac parte Adrian Titieni, Bogdan Albulescu, Alina Grigore dar și actori neprofesioniști - Robi Urs, Cristina Olteanu, Miruna Dumitrescu, Liviu Vizitiu, Mihaela Perianu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter