Actualitate

Brambureala, dezinteresul, incompetenţa şi lăcomia - cauzele accidentului de la Sala Polivalentă. Ce spun rezultatele "anchetei" şi care e ADEVĂRUL din spatele vorbăriei goale a politrucilor municipalităţii? - GALERIE FOTO

Sala Polivalentă este condusă de incompetenţi care deşi ştiau din august 2015, potrivit propriilor declaraţii, că sunt probleme, n-au făcut nimic să se preîntâmpine un accident: să insiste să se remedieze problema sau să închidă tribuna mobilă.

Viceprimarul clujean Gheorghe Șurubaru a declarat într-o conferinţă de presă că potrivit raportului preliminar al comisiei tehnice de anchetă a Primăriei Cluj, problemele la Sala Polivalentă, unde un copil a căzut în gol, sunt mai vechi.

În urma anchetei viceprimarul a explicat că tribuna mobilă nu funcționa complet automatizat, așa cum ar trebui, și că avea nevoie și de acționare manuală. „Am observat prin aceste manevrări succesive faptul că tribuna nu funcționează corespunzător automatizat, e nevoie și de un ajutor manual, respectiv un ajutor care se făcea prin împingerea și tragerea acestei tribune de către 15-20 de persoane”, a precizat Șurubaru.


Cine trebuia să protejeze golul?

Viceprimarul Gheorghe Şurubaru a recunoscut că acel gol nu trebuia să existe şi a spus că trebuia protejat. De către cine? De către contribuabili sau de către conducerea Sălii Polivalente?

„Desigur, acel gol nu trebuia şi nu trebuie să existe niciodată în partea superioară din proiectarea iniţială a acestei tribune. Era clar sarcina…(n.red.: se opreşte câteva secunde) să vedem ce stabilesc organele care anchetează acest lucru a cui, dacă acel gol trebuia să existe trebuia pus în siguranţă, trebuia izolat, trebuia protejat, astfel încât astfel de evenimente să nu se întâmple”, a spus viceprimarul Gheorghe Şurubaru.


Despre lipsa verificării ulterioare mutării tribunei, viceprimarul Şurubaru a spus că „probabil a fost o scăpare”.

Comisia Primăriei Cluj-Napoca a recomandat ca Sala Polivalentă să angajeze o persoană specializată în mecanică pentru exploatarea în bune condiţii a tribunei, angajat care nu există în aceste momente la Sală.


Şurubaru a mai spus că tribuna respectivă funcționa corespunzător la darea în folosință a Sălii Polivalente, în octombrie 2014, dar că ulterior au apărut o serie de probleme, de care Primăria a fost înștiințată, iar aceasta a sesizat, la rândul ei, constructorul și proiectantul, o firmă din Polonia. Viceprimarul însă nu a prezentat sesizările, ci s-a mulţumit doar să povestească. De ce nu a prezentat Primăria şi Sala Polivalentă dovezile cu privire la acţiunile pe care le-au făcut pentru a preîntâmpina astfel de evenimente nedorite?

„Din cunoștințele mele, tribuna a funcționat corespunzător la darea în folosință, automatizat corespunzător, se poziționa corespunzător. (...) Am fost înștiințați, am primit o listă de probleme ridicate de administrația Sălii Polivalente cu mai multe remedieri care trebuie făcute. În acea listă, la tribună se referea doar la faptul că nu funcționează corespunzător automatizat și plus alte remedieri care au fost aduse la cunoștința constructorului și proiectantului”, a mai spus viceprimarul.


„Au avut o intervenţie (n.red.: constructorul) la şapă din câte ştim noi şi ne-au spus colegii noştri. Au remediat partea de şapă”, a spus viceprimarul Şurubaru. Întrebat dacă s-a făcut o recepţie după intervenţia la şapă, Şurubaru s-a mulţumit să spună: „S-a făcut o probă. Se pare că nici atunci nu funcţiona”.

Directorul Sălii a povestit frumos, însă fără acte doveditoare

Directorul Sălii Polivalente Ionuţ Rusu spune că în urma anchetei Primăriei s-a constatat faptul că gaura în care a căzut copilul a fost de 21 de centimetri.


Ionuț Rusu a declarat că golul creat de tribuna mobilă, prin care a căzut copilul, exista și anterior accidentului. Directorul Ionuţ Rusu ar fi constatat că nu funcţionează tribuna în august 2015. Acesta a spus că a făcut mai multe sesizări, dar nu a adus şi actele prin care să dovedească faptul că a depus sesizările.

„Am făcut mai multe sesizări în privința mai multor remedieri la Sala Polivalentă pe care le-am constatat și pe care le-am comunicat atât primăriei cât și constructorului. Printre acele remedieri se află și tribuna retractabilă, că nu funcționează corespunzător. (...) Acel gol a fost constatat de către cei de la Inter Sport (unul dintre constructori—n.r) printr-un proces verbal pe care l-au comunicat constructorului în august 2015”, a menționat Ionuț Rusu.

Dacă directorul Sălii Polivalente, Ionuţ Rusu, a aflat de probleme şi le-a sesizat de ce a lăsat să fie folosită tribuna mobilă în continuare? De lăcomie? Să mai vândă 1000 de bilete la un eveniment?

Întrebat de reporterul Monitorul de Cluj de ce nu a închis tribuna de la bun început dacă nu era bună, directorul Sălii Polivalente, Ionuţ Rusu, a ales să se ascundă în spatele legii şi i-a recomandat reporterului să trimită o cerere cu întrebarea în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii publice.

Cine este Ionuţ Rusu?

Ionuţ Rusu este un tânăr politician clujean din PNL, aripa PDL. Acesta a muncit la Primăria Cluj-Napoca, iar apoi a ajuns director interimar la Sala Polivalentă. Este, de asemenea, cunoscut faptul că Ionuţ Rusu nu comunică cu presa şi nu răspunde la telefon.

„Cel mai prost choptil. Era cel mai pămpălău din generaţie”, a declarat pentru Monitorul de Cluj o persoană din PNL Cluj, sub protecţia anonimatului, care-l cunoaşte bine pe Ionuţ Rusu.

De asemenea, reprezentanţii unor firme care au avut spaţii închiriate în Sala Sporturilor susţin că Ionuţ Rusu a fost întotdeauna inabordabil şi le-au îngreunat activitatea interzicând accesul la spaţiile închiriate în timpul unor evenimente majore sub pretextul că sala-i închiriată integral fără să-i pese că aceste firme aveau obligaţii faţă de clienţii lor.

Potrivit declaraţiei de avere, Ionuţ Rusu a încasat de la Primăria Cluj-Napoca cu titlul de „salar” pentru perioada ianuarie – septembrie 2014 suma de 13.872 lei, iar pentru perioada octombrie – decembrie 2014 de la Sala Polivalentă suma de 6.046 de lei. De asemenea, potrivit declaraţiei de avere depuse pentru anul 2013 Ionuţ Rusu a încasat de la Primăria Cluj-Napoca suma de 16.169 lei.

Ce măsuri s-au luat

Potrivit raportului, firma producătoare a tribunei mobile va veni săptămâna aceasta în Cluj pentru a remedia defecţiunea.

“Constructorul a luat legătură cu firma producătoare, din Polonia, a tribunei mobile, iar aceștia au spus că în cursul acestei săptămâni vor veni la Cluj și vor efectua o mentenanță și revizie a întregii tribune și vor remedia în același timp toate problemele constatate de comisie, sau pe care le vor constata ei, prin aplicarea soluțiilor dispuse de furnizor, proiectant și executants”, mai spune documentul Primăriei.

Viceprimarul Gheorghe Șurubaru a dat asigurări că problema golului creat de tribuna mobilă a fost remediată și că toate evenimentele se pot derula fără probleme în Sala Polivalentă.

Primăria se ascunde în spatele unor detalii inginereşti

Primăria Cluj-Napoca a ales să prezinte presei detalii strict inginereşti.

“S-au efectuat mai multe manevrări succesive și s-a constatat că tribuna nu funcționează corespunzător automatizat, fiind nevoie să fie ajutată prin împingere sau tragere de către aproximativ 15 - 20 de persoane. Observând faptul că tribuna nu funcționează corect automatizat s-a trecut la verificarea amănunțită a structurii de sub tribună, cea care susține și asigură rularea corespunzătoare a întregului ansamblu. S-a observat faptul că elementele de siguranță care împiedică ieșirea tribunei mai mult decât este permis sunt compuse din 4 arcuri fixate în peretele de beton și picioarele din spate ale tribunei mobile, în dreptul motoarelor, care acționează tribuna și un fir care acționează un limitator de cursă, cel care comandă practic oprirea înaintării tribunei mai mult decât e necesar. Din punct de vedere al comisiei, aceste elemente de siguranță nu erau corespunzător dimensionate, fapt ce permirea ieșirea tribunei, mai mult decât era permis. Ținând cont de faptul că se derulează și o anchetă a Poliției s-a încercat doar de probă reducerea dimensiunii firului care activează limitatorul de cursă și s-a observat că astfel tribuna se oprește automatizat, corespunzător fără a mai crea acel gol în partea superioară”, se arată în raportul Primăriei.

Primul rând de scaune nu funcţionează corespunzător

“S-au continuat verificările pe partea mecanică și de rulare a tribunei și s-a constatat că primul rând de scaune, cel care ar trebui să se închidă și deschidă primul, nu funcționează corespunzător, practic există la un moment dat o blocare a rulării acestuia, ceea ce din punctul nostru de vedere afecta funcționearea corespunzătoare a întregului ansamblu. La verificarea de sub tribună s-a constatat că există elemente de rulare a acestui rând, care se dereglează din cauza unei frecări excesive, fapt care ar conduce la nefuncționarea corespunzătoare. S-au fotografiat toate aceste aspecte și au fost aduse la cunoștința constructorilor pentru remediere împreună cu toate celelalte constatări privind funcționarea corespunzătoare a întregului ansamblu, inclusiv o posibilă problemă legată de planeitatea șapei de sub tribună. În final, prin manevrare automată, dar și ajutată manual de 15 - 20 de persoane, tribuna a fost fixată în poziția deschisă, în întregime și fără a mai exista golul din partea superioară astfel încât poate fi folosită în siguranță la evenuimentele viitoare”, se mai arată în document. 

Accidentul nu ar fi trebuit să se întâmple dacă erau respectate anumite proceduri

Potrivit unui comunicat oficial al constructorului, firma sibiană Con-A, tribuna mobilă amplasată la Sala Polivalenta este furnizată de Intersport, o firmă agreată pentru furnizarea de echipamente sportive, iar procedurile de amplasare și retractare a echipamentului trebuie respectate întocmai. „Gradena retractabilă (ca și restul instalațiilor și utilajelor din Sala Polivalentă) este un echipament complex care, periodic, necesită lucrări de întreținere și mentenanță, iar utilizarea și operarea corespunzătoare, în parametrii proiectați, se face de către personal instruit și calificat. Conform legislației în vigoare, administratorul sălii este obligat să ia toate măsurile, să facă toate verificările (în prealabil susținerii unui eveniment), fapt care împiedică punerea în pericol a sănătății, integrității și a vieții persoanelor”, mai arată reprezentanții Con-A. 

„Regretăm profund incidentul produs și ne exprimăm întreaga compasiune pentru suferința produsă copilului și familiei sale”, au subliniat reprezentanții firmei Con-A, într-un comunicat oficial, citat de Turnul Sfatului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter