Actualitate

Avocatul Elenina Nicuț: „CCR a comis un exces de putere și a știrbit independența judecătorilor”. Câți penali vor scăpa?

Prin decizia CCR cu privire la neconstituționalitatea efectuării interceptărilor în cauze penale de către SRI, a fost știrbită independența judecătorilor, printr-un exces de putere al Curții, afirmă avocatul Elenina Nicuț.

sursa foto ziarelive.ro sursa foto ziarelive.ro

Într-un interviu acordat Ziare.com, Elenina Nicuț a explicat că toate probele în a căror obținere SRI a intervenit în orice fel vor fi probabil anulate, iar instanțele nu vor avea mare marjă de apreciere.

„Din opinia separată se vede clar că ea excede competențelor Curții. Motivarea deciziei CCR putea fi foarte bine o motivare a unei instanțe de judecată pe anularea unei probe. (…) Nu e motivare de neconstituționalitate, ci de nelegalitate, deci avem de a face cu un exces de putere al CCR. A mers pe un domeniu pe care nu are competență. Competența CCR e limitată la constituționalitatea/neconstituționalitatea unui articol de lege, de regulament al Camerelor etc. În acest caz, CCR a interpretat și a aplicat legea, ceea ce nu e de competență ei, ci exclusiv a instanțelor judecătorești. Ceea ce a fost arătat în opinia separată”, argumentează Elenina Nicuț.


Vorbind despre efectele hotărârii Curții Constituționale, aceasta declară că toate probele strânse prin ceea ce înseamnă supravegherea tehnică efectuată de altcineva decât de organul de cercetare penală sau al poliției vor fi afectate de nulitate.

„Din tot ce înseamnă dosar pe rol, al instanțelor și al parchetului. Neconstituționalitatea antrenează aproape automat nelegalitatea. Mai ales în condițiile unei motivări ca aceasta. Eu nu văd o asemenea posibilitate (n. red. ca unele interceptări să rămână în picioare). Și nu e vorba numai despre interceptări, ci despre tot ce înseamnă supraveghere tehnică în care a apărut un alt organ decât cel de cercetare penală sau al poliției. (…) După ce se va publica decizia în Monitorul Oficial, până la primul termen se va invoca nulitatea relativă a actelor și se va tranșa rapid. Întrebarea este dacă și probele derivate din probe nule, adică cele obținute în baza supravegherii tehnice, vor avea aceeași soarta. De exemplu, din interceptări am aflat ceva și ca urmare am cerut percheziția. Pică și percheziția? Va fi o discuție”, mai precizează avocata.


De asemenea, întrebată despre declarația președintelui CCR, conform căreia decizia Curții nu creează o mare problemă deoarece nu există dosare care să se bazeze doar pe o interceptare, Elenina Nicuț a declarat:

„Cine spune așa ceva nu a construit niciodată un probatoriu. Piesele care îl compun trebuie să se lege între ele. Probatoriul e un lanț logic, dacă se rupe un inel, nu sțiu dacă legătura mai poate fi facută. În penal există regula potrivit căreia o condamnare nu se poate dispune decât dincolo de orice îndoială rezonabilă. Scoaterea unui ochi din lanț nu poate genera o veritabilă îndoială rezonabilă?”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter