Actualitate

Kovesi, despre lupta anticorupţie: „O schimbare de mentalitate a avut loc”

Laura Codruţa Kovesi speră ca investigaţiile de corupţie din ultimii ani să se reflecte în alegri.

Laura Codruţa Kovesi ocupă funcţia de procurer şef al DNA din anul 2013. Laura Codruţa Kovesi ocupă funcţia de procurer şef al DNA din anul 2013.

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, declară că, în opinia sa, a avut loc o schimbare în mentalitatea cetățenilor vizavi de persoanele cu probleme penale, în condițiile în care DNA primește un număr tot mai mare de sesizări legate de fapte de corupție.

Reporter: Din statisticile prezentate la bilanțul activității DNA a rezultat că 2015 a fost anul cu cel mai mare număr de demnitari investigați și, de asemenea, cu un număr mare de aleși locali trimiși în judecată. Există o creștere a fenomenului corupției în orice zonă?


Laura Codruța Kovesi: Noi am făcut o analiză foarte serioasă a datelor statistice și am constatat că există de foarte multe ori o legătură între valoarea fondului de bani pe care îl administrează persoanele care dețin anumite funcții publice și anumite fapte de corupție. Ca să vă dau un exemplu, în ceea ce privește funcțiile de conducere în administrația publică locală, în doi ani s-a triplat numărul persoanelor investigate și trimise în judecată. Evident că aceste persoane aveau un buget foarte mare de administrat și acolo am constatat, din investigațiile noastre, că s-au comis mai multe fapte de corupție.

Reporter: Ați afirmat că anul trecut s-au trimis multe cereri de comisii rogatorii internaționale și că niciun infractor nu ar trebui să se simtă în siguranță, indiferent unde și-a ascuns banii. Există state preferate de către inculpați pentru ascunderea banilor? Se recurge des la această metodă?


Laura Codruța Kovesi: În cursul anului trecut, au fost formulate 117 cereri de comisii rogatorii în diverse state. Marea majoritate dintre ele în state din Europa, dar nu numai din Europa. Sunt peste 34 de țări în care procurorii DNA au solicitat date și informații sau au solicitat administrarea unor probe. Nu pot să spun că există o țară preferată de cei care comit fapte penale, dar pot să vă spun cu siguranță că avem relații instituționale în foarte multe țări și, indiferent unde aceste persoane își ascund banii, noi avem suficiente instrumente ca să găsim acești bani și să-i indisponibilizăm. Folosim în activitatea noastră toate convențiile internaționale. Am încercat și din punct de vedere instituțional să încheiem protocoale cu instituții similare din statele membre al Uniunii Europene și nu numai, iar în activitatea noastră folosim absolut toate instrumentele internaționale pentru a putea depista și pentru a confisca sau îngheța aceste sume.

Reporter: Ați vorbit de nenumărate ori de nerecuperarea prejudiciilor de către ANAF, în urma deciziilor judecătorești definitive și chiar există și o anchetă în curs. Ați semnalat încă din 2014. Cum vă explicați că nu s-a făcut nimic în acest sens în condițiile în care ANAF este subordonată Ministerului Finanțelor Publice, respectiv Guvernului, căruia Parlamentul poate să îi ceară explicații? Am văzut, în anumite cazuri, miniștrii sau premieri care au fost chemați în Parlament să dea explicații. Cum vă explicați că în acest caz nu s-au făcut astfel de demersuri?


Laura Codruța Kovesi: Explicații pentru modul în care se execută sau nu hotărârile judecătorești definitive cred că trebuie să dea instituțiile financiare. Ele nu funcționează în subordinea DNA, încât eu să fac o evaluare a activității lor. Știm că la ANAF a fost numit un nou președinte. Sper că vom avea mai multe informații de acum încolo. Ce este important? Ca toate hotărârile judecătorești rămase definitive să fie executate. În cursul anului trecut, am semnalat că sunt 310 milioane de euro, bani care ar fi trebuit să treacă în proprietatea statului român. La începutul acestui an, suma a crescut, pentru că sunt încă 210 milioane euro care ar trebui să fie confiscate, urmare a unor hotărâri judecătorești definitive. Nu vorbim despre niște sume doar așa ca să dăm cifre. Aceste sume sunt, de fapt, bani care trebuie să intre în bugetul statului. Sunt banii cetățenilor și este foarte important ca statul român să investească efortul necesar și resursele pentru a recupera aceste sume de bani și, totodată, pentru a recupera și eventuale dobânzi sau eventuale produse pe care aceste bunuri și acești bani sechestrați de-a lungul timpului le-au produs. Până la urmă, sunt bani care trebuie să intre în bugetul de stat și care trebuie folosiți în scopurile în care se utilizează banii publici.

Reporter: Există și critici la adresa dumneavoastră care susțin că faceți jocuri politice. Cum le răspundeți?


Laura Codruța Kovesi: Nu facem niciodată jocuri politice, facem dosare, obținem condamnări, întotdeauna respectăm legea în activitatea noastră și cred că anchetele profesioniste și obiective pe care le-am făcut în ultimii ani au fost confirmate prin numărul mare de hotărâri judecătorești pe care le-am obținut. În fiecare an, aproximativ o mie de persoane au fost condamnate în dosarele DNA, în condițiile în care au fost trimise în judecată 1.100 sau 1.200 de persoane în fiecare an.

Ultimele Stiri
abonare newsletter