Actualitate

ABERANT: Un card emis de ONG-uri condiţionează în continuare gratuitatea studenţilor la transportul în comun

Eliberarea abonamentelor gratuite la transportul în comun pentru studenţii din Cluj-Napoca este condiţionată în continuare de existenţa unui card, eliberat de câteva ONG-uri studenţeşti, deşi tinerii pot dovedi că sunt studenţi cu carnetul de student. Până anul acesta, cardurile se eliberau contra cost, dar ca urmare a demersurilor consilierului local Ioan Bîldea, s-a reuşit eliminarea taxei. Nimeni nu ştie să explice de ce mai e nevoie de acea bucată de plastic pentru abonamentul la transport.

ABERANT: Un card emis de ONG-uri condiţionează în continuare gratuitatea studenţilor la transportul în comun ABERANT: Un card emis de ONG-uri condiţionează în continuare gratuitatea studenţilor la transportul în comun

Orice student care vrea abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun trebuie să bată mai multe drumuri doar pentru că Primăria Cluj-Napoca nu vrea să rupă protocolul cu organizaţiile studenţeşti. Tinerii spun că nu are niciun sens condiţionarea gratuităţii de existenţa acelui card atâta timp cât îşi pot demonstra calitatea de student cu ajutorul carnetului. “Nu mi se pare nici normal, nici anormal. Sigur este ceva înțelegere, ceva să scoată ei bani sau să-și acopere cine știe ce afaceri. Pentru că din punct de vedere logic, chiar nu are nici un sens. Adică oricum demonstrezi că ești student prin prezentarea carnetului sau a legitimației, deci cardul este inutil. Este doar un motiv să pierzi timp la cozi interminabile pentru a-l obține”, afirmă Anca, masterandă la Universitatea Babeş Bolyai.

Până anul trecut cardurile erau contra cost

Anul acesta, cardurile studenţeşti se eliberează gratuit, dar până anul trecut taxa pentru emiterea acestora era de aproximativ 20 de lei. În 2014, consilierul local Ioan Bîldea a avut un demers serios pentru eliminarea acestor carduri, a adunat aproape 6.000 de semnături din partea studenţilor şi a întocmit o hotărâre de Consiliu Local. Bîldea a precizat că nu a reuşit eliminarea cardurilor ci doar a taxei de emitere a acestora, aspect care este menţionat şi în hotărârea de Consiliu Local care prevede acordarea unei subvenţii de 7.560.000 lei pentru acordarea subvenţiei pe mijloacele de transport în comun studenţilor posesori ai unuia din cele cinci carduri: StudCard, ISIC Student, Euro 26 Student, Omnipass şi A Card/ A Kartya. “Abonamentul subvenţionat se acordă doar pentru studenţii, masteranzii şi doctoranzii de la cursurile de zi ale unei universităţi acreditate din centrul universitar Cluj-Napoca, prin prezentarea carnetului de student, respectiv a adeverinţei vizate la zi şi a unuia din cele cinci carduri menţionate”, arată textul hotărârii de Consiliu Local.


Nimeni nu ştie de ce e nevoie de carduri

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca nu explică de ce este nevoie de acele bucăţi de plastic pentru abonamentele gratuite. Pentru că aşa e legea locală – acesta este motivul. “Toate condiţiile în care funcţionează gratuităţile la transportul public pentru studenţi sunt stabilite prin lege locală, deci trebuie respectate”, a declarat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

O parte din abonamentul studenţilor este subvenţionat de Primărie şi o altă parte de universităţi, deci ONG-urile nu au nicio contribuţie. Cu toate acestea, fără cardurile lor studenţii nu primesc gratuitatea la transportul în comun. Primăria Cluj-Napoca şi Omnipass/Studcard au încheiat un protocol în anul 2006, pe parcurs fiind obţinută gratuitatea la transport.


Cine sunt cei din spatele organizaţiilor studenţeşti

Proiectul Studcard a fost iniţiat de Consorţiul Studenţilor din România, controlat de eternul student Iancu Şerbănescu. Cardul Omnipass este eliberat de Asociaţia Student Plus, controlată de Bogdan Buta. Ambii au primit de-a lungul timpului bani din bugetul local pentru organizarea unor evenimente prin asociaţiile pe care le controlează. De exemplu, anul acesta Asociaţia Student Plus primeşte 280.000 lei pentru TIMAF şi 70.000 lei pentru evenimentul Napoca Avenue.

De menționat că marca Untold a fost înregistrată la OSIM de Bogdan Buta, în nume personal. Ulterior, a cedat Federației Share dreptul de folosință a mărcii, după ce el a demisionat de la conducerea federaţiei. Când a fost anunţat festivalul Untold, co-organizator a fost Asociaţia Student Plus.


Iancu Şerbănescu organizează Festivalul Internaţional de Stand-Up Comedy (FISC) şi Transilvania Music Event. Pentru acesta din urmă a solicitat bani de la Primărie, prin Consorţiul Studenţilor din România, dar cererea pentru cei 176.000 lei nu i-a fost aprobată. Consorţiul a depus cerere şi pentru evenimentul 10 ani de Studcard (70.000 lei), dar nici acesta nu a primit aviz favorabil.

Ultimele Stiri
abonare newsletter