Actualitate

Fântânile arteziene din Cluj-Napoca, monumente ale ruşinii – GALERIE FOTO

În Cluj-Napoca, sunt în total 14 fântâni arteziene, dar multe dintre acestea sunt într-o stare deplorabilă.

În fiecare an, Primăria Cluj-Napoca plăteşte sume importante pentru întreţinerea fântânilor arteziene din oraş. Lucrările sunt realizate de SC Servinstal Import Export SRL, una din firmele de casă ale Primăriei.

Primăria Cluj-Napoca are un contract de întreţinere a fântânilor încheiat cu firma SC Servinstal Import Export SRL pentru 480.000 lei, dar nu se vede că această firmă chiar ar face ceva pentru banii pe care îi primeşte. Contractul cadru cu Servinstal a fost semnat în 26 martie 2014 şi are o valabilitate de doi ani. În tot acest timp nu ştim ce fel de lucrări a făcut firma pentru că fântânile arteziene se află în aceeaşi stare jalnică de foarte mulţi ani.


Cu toate că întreţinerea fântânilor revine în sarcina firmei Servinstal, vina aparţine în primul rând autorităţilor locale pentru că au ignorat cu bună ştiinţă aceste obiective din oraş. Acum, pe ultima sută de metri, primarul Emil Boc vrea să repare fântâna Cuza Vodă de vis a vis de Prefectura Cluj. Joi, a fost publicat anunţul de achiziţii publice pentru găsirea unui proiectant în vederea realizării lucrărilor de modernizare a fântânii arteziene. Primăria pune la bătaie aproape 8.300 lei, fără TVA pentru proiectare, data limită pentru depunerea ofertelor fiind 8 martie.

Fântâna din faţa clădirii CEC Bank se află într-o stare dezastruoasă de mulţi ani. “Bazinul de apă a fântânii este placat cu plăci de marmură. Odată cu trecerea timpului, bazinul de apă s-a degradat, plăcile de marmură s-au fisurat şi s-au desprins de pe pereţii bazinului. Unele instalaţii sunt deteriorate şi sistemul de dozare a apei nu mai funcţionează la capacitatea optimă. În camera pompelor sunt infiltraţii de apă”, se arată în caietul de sarcini.


În Piaţa Mihai Viteazu, fântâna din spatele statuii ecvestre este, de asemenea deteriorată. Nu de puţine ori a fost folosită pe post de bazin de diverse persoane care se scăldau în fântână ca la piscină.

Fântâna de pe Eroilor este crăpată, iar cea din Piaţa Unirii a fost în reparaţii de mai multe ori. Într-o stare proastă se află şi fântâna din Mărăşti, din spatele bisericii Sf. Petru.


Servinstal este una din firmele de casă ale Primăriei. Pe lângă contractul pentru întreţinerea fântânilor, Servinstal s-a mai ocupat şi de repararea clădirii în care a funcţionat fosta grădină de vară Hoia şi de reparaţii în şcoli. Întreţinerea fântânilor şi cişmelelor a fost făcută de aceeaşi firmă şi în perioada 2009 – 2012.

În total, în Cluj-Napoca sunt 14 fântâni arteziene: în Parcul Central, în faţa Prefecturii, în Piaţa Avram Iancu, în Piaţa Mihai Viteazu, în parcul de joacă de lângă Cluj Arena, lângă Complexul Minerva, lângă Complexul Union, în Piaţa Gării, în spatele bisericii Sf. Petru din Mărăşti, pe bulevardul Eroilor, în Piaţa Unirii, în Parcul Rozelor, în Parcul Tulcea şi în Parcul Farmec.

Ultimele Stiri
abonare newsletter