Actualitate

Mircea Toma: „Legea lui Dragnea este periculoasă”

Preşedintele Active Watch, Mircea Toma, susţine că legea defăimării este periculoasă pentru sociatete şi nu are ce căuta în legislaţia românească.

Mircea Toma, preşedintele organizaţiei care militeză pentru comunicarea liberă în interes public, susţine că nu este nevoie de o lege anume pentru ceea ce vrea Liviu Dragnea, ci trebuie modificate legi existente.

„Proiectul acesta de lege nu are ce căuta. Eu votez cu Dragnea. Dar nu în forma aceasta. În forma actuală legea este periculoasă pentru că ambiguizează nişte termeni. Nu este nevoie de legi noi. Se pot remedia puncte din actualele legi. Este redundant. Am nevoie de consolidarea instituţiilor care să poată să aplice”, a spus Mircea Toma, la Cluj-Napoca.


Percepţie greşită de la bun început

Indignarea oamenilor vine de la percepţia total greşită pe care o au conform căreia nu ai mai avea voie să înjuri politicienii. O idee falsă, explică preşedintele Active Watch, promovată de unele persoane influente din societate, dar care n-au citit ce conţine legea. În acest fel foarte multe persoane au fost induse în eroare.

„«Nu-i mai putem înjura pe hoţii din Parlament». Cam asta a fost un tip de racţie al unora foarte zgomotoşi care au şi reuşit să creeze o presiune mare să se retragă legea. Percepţia asta vine de la oameni care n-au citit niciodată legea. Au citit superficial. A fost unul de la care s-au rostogoli şi s-a inflamat şi este un atac la libertatea de exprimare. Interpretarea imediată a fost făcută că n-ai voie să înjuri politicienii. Ceea ce este fals. Înjurătura este deschisă în continuare. Eu pot să înjur şi unguri, şi romi şi femei. Pentru alte motive, nu pentru că sunt unguri, romi sau femei”, a concluzionat Mircea Toma.


Idee din „afară”

Mircea Toma spune că ideea legii lui Dragnea nu îi aparţine, ci vine „din afară, o idee rostogolită”.

„Totul pleacă de la Consiliul Europei, unde Comisia Europeană pentru Combaterea Rasismului şi Intoleranţei a avut un program în care a implicat mai multe structuri guvernamentale. Programul s-a încheiat printre altele cu recomandarea ca în ţările care au participat la acest program să se adopte un text de lege. Este unu la unu, dacă vreţi. Sunt şi nişte chestii autohtone, dar definiţiile mari de termeni sunt preluate de acolo. Deci nu este o idee a lui Dragnea, ci este rostogolită”, a spus Mircea Toma.


Legea are şi puncte bune

Deşi în legea lui Liviu Dragnea sunt multe lucruri care au stârnit indignearea publică, Mircea Toma a găsit şi puncte bune în ea.

„Acum vă spun lucrul pentru care sunt de acord cu legea, eu le susţin. Că sunt necesare. Să se modifice structura CNCD-ului, puţin diferit faţă de structura care există acum. CNCD-ul este depăşită de volumul de solicitări. Trebuie să fie întărită. Proiectul lui Dragnea introduce un modul de pregătire al profesorilor pentru a preveni şi combate discursul discriminatoriu. Lucru vital. Corpul profesoral reproduce atitudinile populaţiei generale. Apropo de incidente cu profesorii. Un profesor de civică la o şcoală din Bucureşti îi explica unei fetiţe care şi-a dezvoltat o lucrare despre discriminara romilor că «cine-i mai discriminează pe ţigani»?”, a spus Toma.


Mircea Toma a fost prezent joi la Cluj-Napoca şi a vorbit în cadrul unui seminar despre dreptul la liberă exprimare a discursului instigator la ură.

Ultimele Stiri
abonare newsletter