Actualitate

INEDIT: Icoane pe coji de ouă, la Târgul Mărțișorului – GALERIE FOTO

Clujeanul Mircea Bodea, fostul președinte al Asociației Meșterilor Populari, este prezent la Târgul Mărțișorului din Piața Unirii, cu icoane pictate pe coji de ouă.

Pasiunea mai puțin obișnuită o are de 18 ani. „Ideea mi-a venit într-un concediu de refacere. M-am gândit să fac niște icoane mai inedite, care să arate ca unele vechi”, a declarat Mircea Bodea.

Prima lui încercare a făcut-o pe un lemn: a pus un strat de amestec de gips cu aracet și apă. A crezut că atunci când se va usca o să crape, dar nu s-a întâmplat asta. Apoi i-a venit ideea să picteze pe coji de ouă.


„Odată, am curățat niște ouă fierte, m-am uitat la coji și mi-am dat seama că ar ieși ceva frumos cu ele. Le-am lăsat să se usuce și cu aracet pe lemn am început una lângă alta, ca un puzzle, până când s-a umplut pagina. După o zi, două, am văzut că îmi place cum arată”, spune pictorul.

Meșterul nu se sfiește să recunoască că primele icoane nu erau strălucite, deoarece nici ustensilele nu erau atât de variate.


„Desigur, primele creații sunt acasă și nu le dau pentru nimic. Sunt făcute mai rudimental, cu pensula lacului de unghii al nevestei, dar sunt intacte de 18 ani, cum le-am făcut, așa sunt și acum. Cele din ziua de astăzi sunt mai evoluate, arată mult mai bine și tehnica e mai modernă, folosesc vopsele tempera, pensule, lacuri profesioniste”, a povestit Mircea Bodea.

Prețurile icoanelor variază în funcție de dimensiune, de la 80 de lei pentru cele mici, la 200 de lei pentru cele mai mari. Până în prezent, acesta are peste 1200 de icoane pictate pe coji de ouă și multe dintre capodopere au ajuns și în Europa.


Articol scris de Iulia Popescu, studentă la Departamentul de Jurnalism, FSPAC, UBB, anul II.

Etichete: icoane
abonare newsletter