Actualitate

Violenţe la graniţa dintre Grecia şi Macedonia: Imagini DRAMATICE - VIDEO

Poliția macedoneană a folosit luni gaze lacrimogene împotriva unui grup de 300 de sirieni și irakieni care încercaseră să forțeze bariera de la Idomeni, punct de trecere a frontierei dintre Grecia și Macedonia.

captura foto theguardian.com captura foto theguardian.com

După ce au forțat cordonul de poliție grec, imigranții au ocupat calea ferată și au rupt o parte a gardului de sârmă ghimpată ridicat la granița dintre Grecia și Macedonia. Unii imigranți au aruncat cu pietre asupra barierei, iar polițiștii macedoneni au ripostat cu grenade lacrimogene.

Cei mici, afectaţi de gaze

Imigranții s-au retras, în timp ce numeroși copii suferind de probleme respiratorii au avut nevoie de asistență medicală. Potrivit ONG-ului Médecins du Monde (MDM), „cel puțin 30 de persoane au solicitat îngrijire medicală, printre care numeroși copii”.


Situația este extrem de tensionată la Idomeni, unde peste 7.000 de imigranți și refugiați erau blocați luni dimineață în urma restricțiilor impuse de Macedonia și de alte țări din Balcani și Uniunea Europeană cu privire la numărul de persoane autorizate să intre zilnic pe teritoriile lor.

Locuri puţine pentru imigranţi

''Peste 7.000 de refugiați se află la Idomeni, dintre care 40% sunt femei și copii'', a declarat, pentru AFP, Viki Markolefa, reprezentant al MDM, care a subliniat că numărul lor depășește de patru ori capacitatea celor două tabere de primire amenajate la Idomeni, unde numeroase persoane sunt nevoite să doarmă sub cerul liber.


Circa 5.500 de imigranţi stau în corturi sau în aer liber, în condiţiile unei vremi ploioase, la punctul de trecere Idomeni din Grecia în Macedonia şi alţi 500 se află într-o tabără improvizată la o benzinărie, la 17 kilometri distanţă.

Avertismentul Greciei

Aproximativ 70.000 de migranţi şi refugiaţi ar putea rămâne blocaţi pe teritoriul Greciei în săptămânile viitoare, din cauza consolidării controalelor impuse la frontiere de către ţări din Balcani şi Europa Centrală, avertizează ministrul grec al Migraţiei, relatează Reuters în pagina electronică.


„Estimăm că numărul persoanelor blocate în ţara noastră ar putea fi între 50.000 şi 70.000. Eu cred că acest lucru se va întâmpla luna viitoare”, a declarat duminică pentru postul Mega TV Yannis Mouzalas.

Un jurnalist Reuters a văzut câteva zeci de persoane, inclusiv familii, mergând către localitatea Idomeni, la frontiera cu Macedonia, unde 6.000-7.000 de migranţi locuiesc deja în tabere improvizate.


NATO a propus săptămâna trecută implementarea unui plan de luptă împotriva organizaţiilor de traficanţi care operează la Marea Egee, între Turcia şi Grecia.

Acest plan vizează o împărtăşire de informaţii între Paza de Coastă greacă, turcă şi Agenţia europeană pentru protecţia frontierelor externe (Frontex).


Obiectivul acestui plan este să limiteze afluxul de migranţi care tranzitează Turcia şi încearcă să ajungă în Uniunea Europeană.

Ultimele Stiri
abonare newsletter