Actualitate

Litografii de Picasso, la Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca

În perioada 2 martie – 24 aprilie, clujenii pot vizita o expoziţie de excepţie la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, “L’air du cirque”.

Litografii de Picasso, la Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca Litografii de Picasso, la Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca

Expoziţia cuprinde 84 de lucrări semnate de 21 dintre cei mai importanţi artişti francezi din secolele al XIX-lea şi al XX-lea.

Cel mai important segment al expoziţiei prezintă creaţia lui Henri de Toulouse-Lautrec, lucrările expuse provenind din prima ediție în limba engleză a cărții „The Circus", editată în 1952. E vorba de 39 de facsimile în grand-technique realizate de Andre Sauret, tipărite de Fernand Mourlout după desenele în creion realizate de Henri de Toulouse-Lautrec.


Cartea „L'Air du Cirque" a fost scrisă de Louise Hervieu şi publicată în anul 1924 în Librairie de France, Paris, fiind considerată o capodoperă a literaturii universale. La fel ca un program de circ, această carte ne implică într-un spectacol fascinant. Unele dintre cele mai importante şi frumoase litografii realizate de Pablo Picasso, Hermann Paul, Pierre Laprade, Luc-Albert Moreau, Jean Cocteau, Dunoyer de Segonzac sunt prezente în expoziţie şi ilustrează cartea amintită.

Circul l-a inspirat și pe marele artist Marc Chagall. În câteva dintre cele mai importante lucrări ale sale, Chagall a folosit tehnica litografiei pentru a crea postere tipărite în atelierul lui Fernard Mourlot din Paris. Această tehnică a fost folosită și pentru realizarea invitațiilor la expozițiile de artă. Cea pe care o puteţi admira acum la Muzeul Etnografic al Transilvaniei a fost imprimată de Charles Sourlier şi face trimitere la expoziţia lui Chagall din 1969-1970 de la Grand Palais din Paris.


Expoziţia mai prezintă litografiile fotografului lituanian Izis Biedermanas. Alte 15 litografii sunt semnate de Camille Hilaire, ilustrând cartea „Circul" a lui Françoise Maillet Joris, apărută la Editions Robert Mauret, Paris, 1974, într-un tiraj de 220 de exemplare.

Întreaga expoziţie este una fascinantă, unică în felul său, reprezentând universul uman văzut/perceput prin lumea circului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter