Actualitate

Ambasadorul SUA, la Cluj: „Salut România pentru ce a făcut în trecut în lupta anticorupție, dar este o luptă pe termen lung” - FOTO

Sute de studenți au fost prezenți la vizita ambasadorului SUA, Hans Klemm, la Cluj-Napoca. Acesta a vorbit despre cât de importantă este lupta anticorupție în România și a spus că-i simpatizează pe cei care au ieșit în stradă să protesteze după dezastrul de la clubul Colectiv.

Studenții au avut oportunitatea să-i adreseze întrebări ambasadorului SUA, Hans Klemm. Studenții au avut oportunitatea să-i adreseze întrebări ambasadorului SUA, Hans Klemm.

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a fost la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării pentru a le povesti studenților despre ziua „Reflections on Presidents' Day″. Deși la început s-a discutat despre cinstirea foștilor președinți americani George Washington și Abraham Lincoln dezbaterea a deviat foarte ușor la unul dintre cele mai arzătoare subiecte din România: corupția.

Ambasadorul SUA și-a început discursul în limba română fiind vizibil emoționat de numărul mare de studenți și profesori care au venit la dezbatere. „Bună ziua tuturor. Vă mulțumesc pentru disponiblitatea de a mă primi. Sunt bucuros să mă aflu aici pentru a discuta. Now if you let me speek in english(n.red.: acum vă rog să-mi permiteți să vorbesc în engleză)”, a spus Hans Klemm în hohotele celor adunați în amfiteatru.


Cum se implică SUA în România?

Ambasadorul SUA le-a povestit celor prezenți în sală modul în care Statele Unite ale Americii pot ajuta autoritățile românești în lupta anticorupție. Acesta susține că printre cele mai multe cazuri în care se implică forțele de ordine americane în România sunt cazurile de trafic de droguri, teorism sau, dacă le este cerut ajutorul, oferă asistență în lupta anticorupție.

„Resursele pe care le putem aduce pentru a ajuta România în lupta anticorupție sunt limitate. La Ambasada SUA în București avem o un gurp format din reprezentanți din cadrele de forță ale SUA, de la FBI,  US Secret Service (n.red.: serviciu secret american), de la agenția antidrog, de la Departamentul de Justiție, dar în total sunt în jur de 10 oameni. Cam așa. Deci resursa directă pe care noi o putem aduce pentru parteneriatul foarte solid care există între autoritățile de forță românești și cele americane sunt destul de limitate. Muncim la cazuri de contraterorism, lupta împotriva crimei organizate care trec granițele internaționale, cazuri în care este vorba despre trafic de droguri sau oameni și în final când putem și când ne este solicitat ajutorul oferim asistență pentru a sprijini DNA și alte forțe de ordine. Cred că cel mai pozitiv impact pe care eu îl pot avea este unul moral. Cred că lupta anticorupție este una foarte impoartantă și critică pentru viitorul României”, a declarat Hans Klemm.


Îndemnul ambasadorului: mergeți la vot

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, nu crede că se va încheia vreodată lupta anticorupție, fiind o luptă pe termen lung.

„Salut România pentru ce a făcut în trecut în lupta anticorupție, dar este o luptă pe termen lung. Autorul american John Steinbeck a spus cândva: «Puterea nu corupe, frica corupe...poate frica de a nu pierde puterea». Aceste obligaţii sunt enorme. Autoritatea de a gestiona aceste responsabilităţi poate fi un cocktail ameţitor. Odată gustat, frica de a nu pierde acea autoritate poate fi zdrobitoare. Din nefericire, mulţi oameni vor face orice pentru a împiedica acest lucru, devenind corupţi. Corupţia este o otravă pentru orice democraţie. În Statele Unite sau în România, corupţia trebuie eliminată la toate nivelurile pentru ca naţiunea să prospere atât politic, cât şi economic”, a precizat ambasadorul.


De asemenea, acesta s-a arătat impresionat de numărul mare de tineri care au ieșit să protesteze în urma incendiului din clubul Colectiv și i-a îndemnat pe oameni să participe la crearea unei societăți moderne prin participarea la vot.

„Anul trecut, am fost martorul unor lucruri extraordinare. Zeci de mii de oameni s-au adunat în întreaga ţară paşnic, solidari, pentru a cere schimbarea. Am observat pancartele pe care scria «Corupţia ucide» şi am fost impresionat mai ales de pasiunea tinerilor, dintre care cred că mulţi se află astăzi aici, tineri care îşi doresc un viitor mai luminos, în care statul de drept triumfă şi lupta împotriva corupţiei este regula. Sper că aceiaşi protestatari şi mai mulţi alţii vor merge din nou către secţiile de vot atunci când va sosi momentul să îşi folosească puterea supremă, votul, pentru a instala în funcţii persoane care vor fi lideri responsabili ai acestei naţiuni şi conducători ai acestui popor”, a mai spus ambasadorul SUA, Hans Klemm.

Ultimele Stiri
abonare newsletter