Actualitate

UPDATE: Drumarii de la Ic-Ponor şi Floreşti, acuzaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani

Şapte persoane au fost reţinute într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 6,6 milioane de lei. Printre acestea se află şi unul dintre patronii firmei Cridov, firmă abonată la lucrări publice.

Update: Cristian Mureșan,  patronul Cridov, a fost arestat la domiciliu.  Tribunalul Cluj a mai dispus ca Emanuel Rostaș și Adrian Mateaș să fie arestați preventiv pentru 30 de zile. Alin Luca și Titu Rostaș au primit control judiciar pentru 60 de zile.

___________


Poliţiştii clujeni au efectuat, marţi, 40 de percheziţii în Bucureşti şi în şase judeţe la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de 6,6 milioane de lei, prin evaziune fiscală, spălare de bani.

“Activităţile s-au desfăşurat în cadrul unui dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj în care se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală în formă agravată, spălare de bani, transmitere fictivă a părţilor sociale deţinute într-o societate, în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. Şapte persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate magistraţilor, cu propunere de arestare preventivă, fiind instituit sechestru asigurator pe 68 de autovehicule şi un imobil', se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de IPJ Cluj.


Utilaje puse sub sechestru, patron reţinut

Percheziţii au avut loc şi la sediul firmei Cridov şi printre cei reţinuti s-a aflat şi patronul firmei, Cristian Mureșan, care deține 50% din părțile sociale ale firmei. De la firma Cridov, câștigătoarea unor licitații de asfaltare din județul Cluj, polițiștii au ridicat calculatoare și documente. Patronul societății, Cristi Mureșan, a fost reținut pentru 24 de ore şi prezenta în fața unui judecător cu propunere de arestare pe 30 de zile.

De asemenea, poliţiştii au indisponibilizat 277.450 de lei şi 6.000 de euro, în privinţa cărora există suspiciunea că provin din infracţiuni, şi au aplicat măsuri asiguratorii pe conturi bancare, pe bunuri mobile şi imobile - 68 de autovehicule şi un imobil - în valoare totală de 3.622.927 de lei.


“În urma acţiunii, şapte persoane, cu vârste cuprinse între 26 şi 44 de ani, din judeţele Cluj, Bihor şi Timiş, au fost reţinute pentru 24 de ore. Din cercetări a reieşit că, în perioada 2012 -2016, reprezentanţii unor societăţi comerciale cu obiect de activitate construirea şi întreţinerea drumurilor publice, ar fi creat un mecanism de fraudare a bugetului de stat. Acesta ar fi avut la bază înregistrarea în evidenţa contabilă a unor achiziţii şi operaţiuni fictive de bunuri şi prestări servicii de la mai multe firme cu un comportament de tip fantomă, în scopul deducerii frauduloase a taxei pe valoare adăugată şi pentru diminuarea impozitului pe profit aferent. Prejudiciul cauzat bugetului general consolidat al statului este de 6.600.000 de lei, se mai arată în comunicatul IPJ Cluj.

Legături cu primăriile Floreşti şi Feleacu şi CJ Cluj

În 2010, societatea Cridov a asfaltat drumul comunal din comuna Feleacu. În 2014, SC Cridov a câştigat licitaţia privind asfaltarea a 19 străzi din Floreşti contra sumei de 18,370 milioane de lei. În 2015, SC Cridov a primit în decembrie 2015 de la DRDP Cluj contractul de deszăpezire pe drumurile naționale din zonă, în valoare de peste 10 milioane de lei. În acelaşi an, Asocierea Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj SA – SC Cridov SRL a câştigat licitaţia pentru finalizarea drumului turistic de la Răchiţele-Ic Ponor. Licitaţia a fost câştigată de cu o propunere financiară de 13.324.190,24 lei, fără TVA.


Potrivit clujust.ro, alte firme ce apar în dosar sunt: Euroman Transconstruct din Fizeșu Gherlii – deținută de Vasile Rostaș, Animal Trade din Gilău – deținută de Vasile Munte și sirianul Al-Sagir Mohamad, MGA Total Serv – deținută de italianul Sposato Vincenzo, Cribana SRL – Eugenși Floarea Marca și Energy Eco Sun, cei are ca asociați pe Sorin Marius Găurean și Titu Rostaș.

Un alt nume de firmă de construcții de drumuri cu numeroase lucrări în Ardeal ce apare în dosarul penal este Newamport, deținută de Nicolae Balea.


Cine a ajuns în faţa judecătorilor

Cinci persoane au fost prezentate ieri cu propunere de arestare preventivă la Curtea de Apel Cluj. Potrivit Gazeta de Cluj, acestea sunt Cristian Mureşan, patronul Cridov, care mai deţine și firmele Cridar Cons din Năsaud și Titan Asfalt din Sibiu. Un alt acuzat, Mateaș Gheorghe Adrian, fost administrator al firmei Tiger din Bistrița, radiată în anul 2012. Cel de-al treilea acuzat este Rostaș Emanuel Vasile, administrator al firmei Astralis Construcţii din Fizeșu Gherlii și fost administrator al firmelor Nademan Construct, Nicorald din Fizeșu Gherlii. Alt inculpat, Luca Alin Raul este administrator al firmelor Cribana, Demaluk Util, Viodom și fost administrator al firmelor Raul Term, Macaro Construct. Cel de-al cincilea inculpat este Rostaș Titu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter