Actualitate

Filmul românesc „Ilegitim”, premiat la Berlin

Lungmetrajul “Ilegitim”, în regia lui Adrian Sitaru, prezent în secțiunea Forum a celei de a 66-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, a câștigat Premiul CICAE - "Confederation Internationale des Cinemas d'Art et d'Essai" (Confederația Internațională a Cinematografelor de Artă).

Filmul românesc „Ilegitim”, premiat la Berlin Filmul românesc „Ilegitim”, premiat la Berlin

Trofeul, care reprezintă o importantă "carte de vizită" a peliculei pentru distribuitorii din întreaga lume, a fost ridicat de producătoarea Anamaria Antoci.

Din distribuție fac parte Adrian Titieni, Bogdan Albulescu, Alina Grigore, dar și actori neprofesioniști din cadrul Școlii de actorie InLight — Robi Urs, Cristina Olteanu, Miruna Dumitrescu, Liviu Vizitiu, Mihaela Perianu.


Scenariul a fost scris de Adrian Sitaru și Alina Grigore, imaginea poartă semnătura lui Adrian Silișteanu și Alexandru Lorian Timoșca, montajul a fost realizat de Mircea Olteanu și Theo Lichtenberger, în timp ce de sunet s-au ocupat Ioan Filip și Dan-Ștefan Rucăreanu, producător Anamaria Antoci.

Singurul lungmetraj românesc prezent în selecția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, "Ilegitim" a fost primit cu aplauze din partea publicului, dar și cu cronici laudative din partea jurnaliștilor internaționali. "Sitaru, susţinut de o distribuţie remarcabilă, nu alunecă în capcanele unui film tezist, nu îşi judecă niciunul dintre personaje şi semnează un film provocator care poate fi interpretat în mai multe chei. Cel mai probabil, filmul 'Ilegitim' va genera multiple dezbateri", a scris publicaţia franceză Le Figaro.


"Prezentat în secţiunea 'Forum' de la Berlinale, cel de-al patrulea lungmetraj al lui Adrian Sitaru reprezintă o întoarcere a regizorului la începuturile sale în cinematografia independentă", a relatat, la rândul său, Cineuropa. "Realizat fără nicio susţinere din partea Centrului Naţional al Cinematografiei (unde a fost ignorat probabil din cauza subiectului său delicat), 'Ilegitim' este atât o dramă a unei familii disfuncţionale, cât şi o analiză a psihologiilor diferite", a mai scris Cineuropa.

În România, "Ilegitim", în regia lui Adrian Sitaru, va avea premiera pe 18 martie.

Etichete: Ilegitim film berlin
abonare newsletter