Actualitate

Cum vrea un consilier local să oprească lătratul câinilor: proprietarii să fie obligaţi să le scoată corzile vocale

Un consilier local a depus la Primărie o propunere de hotărâre locală prin care cere ca toţi cetăţenii din oraş care au câini de curte ce latră prea tare, să le scoată corzile vocale sau, dacă nu vor să-şi opereze animalele de companie, să le "înstrăineze".

"Propun modificarea şi completarea Hotărârii Consiliului Local Mediaş 52/2009 privind normele şi regimul contravenţiilor privind creşterea, deţinerea şi protecţia animalelor în municipiul Mediaş. Propun modificarea articolului 7 prin introducerea unui aliniat nou, respectiv aliniatul 6, cu următorul conţinut: obligarea deţinătorilor persoane fizice şi juridice de câini care tulbură liniştea publică a locatarilor la casă prin lătratul continuu prin intensitate mare, acest lucru să se facă cu acordul vecinilor în scris şi totodată să-şi opereze animalul la corzile vocale sau după caz înstrăinarea animalului", propune consilierul Ioan Ciulea, în documentul înregistrat luni, la Primăria Municipiului Mediaş.

Purtătorul de cuvânt a Primăriei Mediaş, Ioana Făgădar, a explicat, miercuri, pentru Agerpres, că Ioan Ciulea urmează ca luni, 22 februarie, să prezinte această iniţiativă, colegilor săi, în şedinţa Consiliului Local.


Dacă această iniţiativă va fi şi pe placul colegilor săi din Consiliul Municipal de la Mediaş, atunci propunerea privind scoaterea corzilor vocale la câinii din curţile cetăţenilor va fi supusă unei dezbateri publice.

Ioan Ciulea a declarat că el are un câine "civilizat", "normal", "inteligent", care "nu deranjează vecinii" şi aşa îşi doreşte să fie toţi câinii din curţile oamenilor din oraş. Întrebat cum i-a venit ideea să propună un astfel de proiect, Ciulea a răspuns: "Locuiesc la curte şi nu numai eu, personal, sunt deranjat de câini, şi vecinii mei sunt deranjaţi de câinii vecinilor care au această problemă, care latră în neştire." Consilierul Ciulea are şi el un câine, un Labrador, dar spune că acesta nu deranjează vecinii, nu îi scoală noaptea din somn. "Câinele meu e un câine civilizat, un câine normal, nu un câine care latră la orice mişcare şi la orice adiere de vânt. (...) Câinele meu nu deranjează vecinii. Eu am un Labrador. E un câine inteligent", a spus Ioan Ciulea.


Ioan Ciulea este sigur că o astfel de operaţie a corzilor vocale la câini nu este deloc dureroasă. "Absolut deloc (nu e dureros - n.r.) În ţările civilizate, asemenea operaţii se fac de către medicii veterinari, care le fac o mică incizie la corzile vocale şi totul e normal. Câinele latră, dar nu mai latră la o asemenea intensitate şi nu te mai scoală din somn noaptea", a mai precizat acesta.

Medicul veterinar Andrei Timen a reacționat dur la propunerea consilierului, precizând că este sigur că veterinarii vor fi împotriva acestei metode.


”Un consilier nebun din Mediaș este cel care a făcut această propunere. Este contrar legii protecției animalelor și într-o țară civilizată nu se poate face așa ceva. Este maltratare și este pedepsită prin lege. Nu cred că ar fi medic veterinar care ar accepta să facă așa ceva. Cu siguranță nu”, a declarat Andrei Timen.

Finuca Bora, reprezentat al asociației de protecție a animalelor Arca lui Noe, consideră că astfel de propuneri trebuie luate în derâdere și consideră că așa ceva nu este posibil.


”Cine-l bagă în seamă pe ăsta? Un consilier din Mediaș, apă de ploaie, nimeni în drum. Este o aberație, o nebunie. Omul acela este frustrat. Îl deranjează câinii din Mediaș? Trebuie ori să îl luăm în derâdere, ori să nu-l luăm în seamă. Care medic veterinar va face așa ceva? A fost aplaudat când a făcut propunerea asta?”, a spus Finuca Bora.

abonare newsletter