Actualitate

Vicepremierul Dîncu, distins cu "Crucea Transilvană" de către mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei

Vicepremierul Vasile Dîncu a primit din partea mitropolitului Clujului, Andrei, cea mai înaltă distincţie a acestei mitropolii, "Crucea Transilvană", la finalul unei slujbe religioase oficiate duminică în comuna natală a lui Dîncu, Runcu Salvei din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Vasile Dincu Vasile Dincu

Mitropolitul şi viceprim-ministrul au fost primiţi, dimineaţă, la intrarea în comună, de primarul şi viceprimarul comunei, tatăl vicepremierului şi de tineri îmbrăcaţi în costume populare, călare pe cai împodobiţi cu mărgele şi cu şei decorate cu motive tradiţionale.

Alaiul şi-a continuat drumul pe jos până la biserica din centrul comunei, unde sute de oameni, mulţi dintre ei purtând costume populare, s-au adunat pentru a asista la un moment istoric pentru Runcu Salvei - prima slujbă religioasă oficiată de un mitropolit de la sfinţirea lăcaşului în 1968.


Potrivit tradiţiei, mitropolitul Andrei şi Vasile Dîncu au fost primiţi cu pâine şi sare şi buchete de flori la intrarea în curtea bisericii.

La slujba religioasă au mai asistat preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, vicepreşedintele CJ, Alexandru Pugna, parlamentarii de Bistriţa-Năsăud Doina Pană, Ioan Oltean, Stelian Dolha şi Cristian Florian. Dintre aceştia, Radu Moldovan, Doina Pană şi Ioan Oltean au fost decoraţi şi ei, în ultimii ani, cu "Crucea Transilvană".


Ceremonialul religios a fost oficiat de un sobor format din zece preoţi, cărora li s-a alăturat protopopul ortodox de Năsăud, Ioan Dâmbu, şi a fost urmat de o masă festivă la căminul cultural din Runcu Salvei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter