Actualitate

Deputații vor să desființeze inspectoratele școlare

Camera Deputaţilor a adoptat tacit un proiect de lege care stabileşte desfiinţarea inspectoratelor şcolare.

Sursă foto: proalba.ro Sursă foto: proalba.ro

Deputatul Cornel Comșa a venit cu o inițiativă prin care atribuțiile inspectoratelor să fie preluate de către Ministerul Educației și de autoritățile publice locale.

”Este părerea cuiva care nu înțelege despre ce e vorba. Varianta de lege este total nefuncțională”, a declarat șeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus.


Deputatul Cornel Comșa susține că descentralizarea în ceea ce privește educația este necesară pentru a permite școlilor să ia decizii și comunității locale să se implice cu adevărat. Reprezentanții ISJ Cluj sunt de acord cu descentralizarea, însă văd desfințarea inspectoratelor școlare ca o măsură dusă la extrem.

”Una este să vezi care este rolul și care sunt obiectivele pe care trebuie eventual să le modifici și să faci descentralizare. Despre descentralizare poate fi vorba în cazul concursurilor pe posturi. Fiecare școală ar trebui să își organizeze concursul separat. Ar trebui să fie descentralizare. Legea nu permite în momentul de față chestiunea asta. Dar de aici și până la a discuta despre desfințare... cine ar organiza concursurile naționale de Bac? Cum s-ar face inspecție de către ARACIP?”, a adăugat reprezentantul ISJ.


Adrian Curaj, ministrul Educației Naționale nu a dat aviz pozitiv acestui proiect de lege,

„Am dat aviz negativ iniţiativei, foarte clar. Nu, adică să nu se desfiinţeze. Şi voi face tot ce ţine de mine ca acest 'nu' să îl susţin şi îl voi susţine astfel încât să îşi facă efectul”, a spus Adrian Curaj, potrivit Agerpres.


Ministrul Educaţiei a motivat acest aviz negativ afirmând că, în opinia sa, 'descentralizarea este esenţială' şi că 'prea multă centralizare nu este potrivită'.

Reprezentanții ISJ Cluj nu cred că acest proiect de lege are șanse să treacă de Senat, deoarece nu ar fi o situație funcțională.

Ultimele Stiri
abonare newsletter