Actualitate

Să râdem de aleşii judeţului

Rapoartele consilierilor judeţeni pe anul trecut parcă sunt scenarii de stand-up comedy: au exprimări mai proaste decât ale elevilor din clasa I, greşeli de ortografie, dezacorduri, informaţii copy-paste din rapoartele din anii precedenţi şi lista poate continua. Cu toate că în activitatea administrativă nu s-au prea remarcat cu nimic, anul trecut fiind un an al bătăliilor politice, consilierii judeţeni au mai bifat un an în care s-au ghidat după principiul “timpul trece, leafa merge”.

Monitorul de Cluj a atras atenţia şi anul trecut asupra derapajelor din rapoartele de activitate ale consilierilor judeţeni în contextul în care judeţul Cluj nu are groapă de gunoi, iar contractele pentru marile proiectele ale judeţului se reziliează pe bandă rulantă. Dacă în 2014 consilierii judeţeni se lăudau în rapoartele de activitate cu audienţe în teritoriu, conferinţe de presă, călătorii în străinătate şi apariţii TV, în 2015 aceste activităţi nu au lipsit, dar s-au diminuat considerabil.

Compuneri mai complexe la clasa I decât în rapoartele consilierilor

Consilierii judeţeni nu s-au arătat interesați de adevăratele probleme ale clujenilor, în schimb, pe banii contribuabililor, unii au mers în străinătate şi au organizat inclusiv concerte de colinde.


Din rapoartele consilierilor judeţeni aflăm că sunt certaţi cu limba română, documentele fiind pline de greşeli gramaticale. În rapoartele lor de câteva rânduri au scris şi care au fost micile lor plăceri anul trecut: conferinţele de presă, emisiunile TV, excursiile în străinătate şi întâlnirile cu cetăţenii.

“Am participat la un număr de 22 de şedinţe (…) Am avut un număr de patru intervenţii în plenul Consiliul Judeţean (…) Prin întreaga mea activitate desfăşurată în calitate de consilier judeţean am susţinut dezvoltarea şi modernizarea tuturor localităţilor din judeţul Cluj”, scrie în raportul său de activitate Laurenţiu Oprea (PSD).


“Numărul şedinţelor Consiliului Judeţean organizate – 11, numărul şedinţelor la care am participat – 9, numărul intervenţiilor în plen – 1, numărul proiectelor iniţiate - 0”, a scris expeditiv consilierul judeţean Călin Leonte (PPDD).

Exemplul i-a fost urmat şi de consilierii judeţeni Adina Raţiu (PNL) şi Mariana Leş (PNL).


“Am participat la şedinţele Consiliului Judeţean care au fost în număr de 15 din totalul de 22. Proiecte de hotărâri pe care le-am iniţiat – 4, intervenţii avute în plenul CJ - 15”, spune Raţiu în raport.

“Număr şedinţe CJ organizate – 22, nr. Şedinţe CJ la care am participat – 19, nr. Hotărâri CJ iniţiate – 7, nr- intervenţii avute în plenul CJ – 57. În decursul anului am avut o serie de intervenţii în conferinţe de presă şi am participat la întâlniri cu cetăţenii din judeţ”, este raportul de câteva rânduri al Marianei Leş.


“În cursul anului 2015 am participat la un număr de 20 de şedinţe organizate de CJ Cluj. Am avut un număr de 17 intervenţii în plen. Am iniţiat un număr de şase proiecte de hotărâri. Activitatea în teritoriu a fost intensă, am avut o legătură permanentă cu cetăţenii, participând la întâlniri individuale sau de grup informându-mă în permanenţă despre problemele socio-economice pe care le au”, a scris în raport şi Marius Bălaj (PNL).

A participat la înmormântări şi chefuri

Dintr-un alt raport de activitate aflăm că pentru Ioan Deac (PNL), participările la înmormântări şi chefuri fac parte din fişa postului.


“Am participat la şedinţele ordinare şi extraordinare în număr de 10 (excepţie făcând o şedinţă extraordinară când am fost plecat din ţară)…Am participat la festivităţi culturale, sociale, aniversări, comemorări”, spune Deac.

În schimb, consilierul PPDD Iulia Ianchiş Gheţe se laudă în raportul de activitate că a depus coroane de flori la diferite evenimente.

“Am participat la depuneri de coroane şi jerbe de flori la diferite evenimente şi manifestări publice organizate cu ocazia sărbătorilor legale sau religioase în judeţ (...) M-am întâlnit cu cetăţeni cărora le-am reţinut problemele”, mai spune Gheţe.

Rapoarte copy-paste

Unii consilieri judeţeni au preferat să depună aceleaşi rapoarte ca în 2014.

Ioan Bota (PSD) spune că în luna decembrie 2015 a organizat a opta ediţie a festivalului de colinde “Noi umblăm să împlinim”.

“În zona Huedinului am participat la manifestări cultural-artistice organizate la Poiana Horea (comuna Beliş), Crucea Iancului (Mărişel), Poieni, Morlaca, Sâncraiu, Negreni. De asemenea, am continuat relaţiile de prietenie cu oraşele înfrăţite cu Huedinul Manthelan (Franţa) şi Lezajsk (Polonia)”, spune Bota în raport.

În raportul de activitate pe 2015 Bota spune acelaşi lucru, doar că a modificat anul.

De la Horaţiu Cătărig (PNL) aflăm că a participat la diferite dezbateri şi emisiuni TV pe teme politice şi administrative.

„Am susţinut conferinţe de presă în cadrul cărora am abordat probleme ale administraţiei judeţene. Am avut numeroase declaraţii în presa scrisă şi în televiziune, cu referire la proiectele de hotărâri supuse plenului spre aprobare”, a scris acesta, fraze copy-paste din raportul pe anul 2014.

La fel a procedat şi Rareş Rusu (PMP).

“Pe parcursul anului 2015 am participat la diverse emisiuni TV, am susţinut conferinţe de presă referitoare la activitatea Consiliului Judeţean Cluj şi am acordat audienţe cetăţenilor atât la sediul partidului, cât şi în teritoriu, deplasându-mă în majoritatea unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Cluj”, scrie Rusu la fel ca în 2014.

Eugen Druţă (PC) a considerat de cuviinţă să se laude în raportul de activitate că are cei 7 ani de acasă. Cu exact acelaşi lucru s-a lăudat şi în raportul depus pe anul 2014.

“În această perioadă am participat şi am contribuit la exercitarea atribuţiilor stabilite în sarcina Consiliului Judeţean cu bună credinţă şi fidelitate. Am respectat disciplina de şedinţă”, spune Druţă.

În plus, Druţă a adăugat ca şi activitate obligaţii fireşti care îi revin unui consilier judeţean.

“Am citit toate proiectele de hotărâre şi materialele de pe ordinea de zi, le-am dezbătut în comisie, le-am însuşit, amendat şi votat”, menţionează consilierul.

Şi-a ascuns latura războinică

Ştefan Ferencz (UDMR) şi-a creionat în raportul de activitate profilul psihologic.

“În comisii mi-am adus aportul destul de consistent (...) Prin felul meu de a fi am încercat să fiu cât se poate de moderat şi să nu incit prin luările mele de cuvânt pe nimeni. Am încercat să rezolv problemele compatrioţilor mei din raza mea de activitate. Pe tot parcursul mandatului meu am încercat să fiu decent şi cu bun simţ, nu am intrat în conflict cu nimeni (..) În calitatea mea de consilier judeţean am participat la mai multe manifestări culturale sau comemorative”, spune Ferencz.

Unii consilieri au participat la inaugurări imaginare

Dintr-un alt raport de activitate depus de consilierul judeţean Lorinczi Zoltan (UDMR) aflăm că a participat la “inaugurarea proiectelor europene finalizate în anul 2015”. Ne întrebăm care sunt acele proiecte?!

Cine nu şi-a depus raportul de activitate

Consilierii judeţeni Alexandru Coroian (PNL), Mânzat Marius (PNL) şi Valentin Cuibus (PSD) nu şi-au mai depus rapoartele de activitate din anul 2013. Pe 2015 nu şi-au depus rapoartele de activitate Dănuţ Canta (PSD), Andreea Morar (independent), Steluţa Racolţa (PNL), Vasile Sălătioan (PSD) şi Mihai Seplecan (exclus din PNL).

Ultimele Stiri
abonare newsletter