Actualitate

Publicul clujean a făcut cunoștință cu OMUL Mircea Cărtărescu - GALERIE FOTO

Mircea Cărtărescu a vorbit despre scris, despre cărți, despre viață în Cluj-Napoca, la Auditorium Maximum, în fața a sute de persoane.

Mircea Cărtărescu a venit în Cluj-Napoca pentru a-și lansa ultima carte, Solenoid, dar înainte de asta s-a întâlnit cu membrii Colegiului Studențesc de performanță academică, reprezentați ai 21 de facultăți. Când a intrat în Sala Club de la Facultatea de Studii Europene, probabil toți se așteptau să apară o persoană înaltă, impunătoare, care să emane cultură prin toți porii. În schimb, a apărut un om micuț și ciufulit, care, deși a glumit mult, nu a spus niciun cuvânt greșit, iar cuvintele lui au ajuns la cei care l-au ascultat.

Mai mult decât un scriitor

Scriitorul și-a îndemnat cititorii să nu citească acest volum dintr-una, ci să îl lase din când în când, să facă o pauză de lectură pentru ca informațiile să nu se amestece, să se așeze bine în sufletul și mintea lor.


”Cartea puteți să o puneți pe cap să vă îndreptați coloana sau dacă vă intră un hoț în casă, cartea e grea, îi dați în cap. Probabil e și culturală, dar nu e bine să fie citită dintr-o dată”, a spus scriitorul.

În fața tinerilor de la colegiu a mărturisit că îi place să râdă, să se joace, să glumească, să citească și să scrie... din când în când și le-a atras atenția asupra unor fapte esențiale.


”Viața trece, iubirile apar, dispar...”, a zis omul de cultură.

La lansare au vorbit prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop și scriitoarea Marta Petreu. Istoricul a deschis o nouă perspectivă a scriitorului Mircea Cărtărescu pentru public, a făcut publicului cunoștiință cu cine este omul Mircea Cărtărescu, pe care îl cunoștea de pe vremea când scriitorul se plimba prin țară cu cenaclul și a ajuns și la Cluj.


”Mircea Cărtărescu este o emblemă a culturii române actuale, a culturii europene actuale”, a spus Ioan-Aurel Pop.

Scriitorul a fost impresionat de mulțimea de oameni care a venit să-l vadă, să-l asculte, să-l cunoască, spunând, plin de modestie, că după atâta timp încă nu este obișnuit cu atât de multă atenție.


”Este un vis pentru mine că atât de mulți oameni au venit aici, cu mine ca pretext de socializare”, a spus Cărtărescu.

Solenoid, o carte despre existențial

Mircea Cărtărescu este probabil cel mai important scriitor român contemporan care și-a făcut faimă atât în țară, cât și dincolo de granițe, iar ultimul volum nu se lasă mai prejos. Solenoid face parte dintr-o grupare de trei cărți, împreună cu Travesti, despre care chiar autorul spune că este prima carte în care a simțit că îi trebuie un curaj nebun să spună ce are de spus, dar care a fost destul de ignorată atât de către critici, cât și de către public. Cea de-a doua carte a seriei este Orbitorul, scriitorul mărturisind că niciuna nu ar fi putut exista fără cealaltă.


Marta Petreu a descâlcit toate nodurile cărții Solenoid, din care s-au vândut sute de exemplare miercuri seara la Auditorium Maximum, spunând că are toate trăsăturile unui roman filmic, putând să se facă după acesta o serie în genul Stăpânul Inelelor.

”Cartea este aluvionară, cară în ea întregul existenței. Nu al vieții, fiindcă nu e vorba numai de viață. Realul nu epuizează existențialul”, a explicat Marta Petreu, pentru ca în final să încheie cu un epitet pe care l-a folosit criticul literar Gelu Ionescu pentru descrierea cărții: ”Solenoid este o carte mare”.

Procesul scrierii contează

Autorul nu a vorbit foarte mult despre conținutul volumului, ci a preferat să se ”dezbrace” în fața publicului, să-l lase să-i cunoască firea. A vorbit despre procesul scrierii în general, dar și ce înseamnă Solenoid pentru el.

El a recunoscut că în ciuda faptului că se apropie de vârsta de 60 de ani, spiritul său este încă cel al unui tânăr care abia a început să guste din aromele vieții, însă nu realizează când a trecut timpul și cum s-au întâmplat atâtea în viața sa, referindu-se, desigur și la procesul creator. De asemenea, a spus că scrierea ultimului său volum a fost un proces orb de creație, iar acest proces este unul foarte puternic, care-i ghidează pe toți cei care doresc să scrie. Trebuie doar să se lase conduși.

”Dacă mă trezește cineva din somn în miez de noapte și mă întreabă cine sunt eu cu adevărat, nu pot să îi spun decât că sunt un student. Asta sunt și așa mă simt. Evoluția mea mentală, dacă se poate vorbi de așa ceva, s-a oprit pe la vârsta de 22-23 de ani când mergeam în fiecare luni seara la cenaclu. Nu știu cum voi împlini 60 de ani. Nu știu când am scris cărțile astea. Nu îmi amintesc cum am scris Solenoid, Orbitor sau Travesti. Procesul prin care am scris eu această carte este un proces orb. Mintea noastră știe cel mai bine ce are de făcut și cel mai mult se manifestă în vise. Cu cât forța care te ajută este mai mare și cu cât ești tu mai mic, cu atât mai multe șanse sunt ca o operă de artă să iasă bine”, spune Mircea Cărtărescu.

Omul de cultură a mai mărturisit un mare secret, acela că orice scriitor scrie fiindcă vrea să fie iubit.

Ultimele Stiri
abonare newsletter