Actualitate

Sabina Funar a fost condusă pe ultimul drum de peste 500 de persoane – GALERIE FOTO

Capela cimitirului central din Cluj-Napoca s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru sutele de oameni care au venit să o conducă pe ultimul drum pe Sabina Funar, soţia fostului primar al oraşului, şi cea care i-a fost profesor actualului premier al României Dacian Cioloş.

Aproximativ 500 de oameni, rude, colegi sau prieteni, au venit la înmormântarea Sabinei Funar. Printre oficialităţile prezente la slujbă se numără actualul primar Emil Boc, deputatul PSD Aurelia Cristea sau actorul Dorel Vişan.

Slujba de înmormântare a fost oficiată de ÎPS Andrei Andreicuţ şi de un sobor de 15 preoţi. În discursul pe care l-a avut ÎPS Andrei Andreicuţ a vorbit despre efemeritatea vieţii.


„Primul motiv pentru care ne aflăm aici este ca în virtutea credinţei noastre să ne rugăm lui Dumnezeu să-i facă parte de odihnă roabei sale Sabina…Al doilea motiv pentru care suntem aici este ca prin slabele noastre cuvinte să aducem mângâiere şi îmbărbătare familiei care este cuprinsă de întristare. Sfântul apostol Pavel în epistola către romani zice «bucuraţi-vă cu cei ce se bucură şi plângeţi cu cei ce plâng». O bucurie împărtăşită altcuiva se măreşte de două ori. Şi o întristare împărtăşită cu cei de lângă voi scade de două ori. În aceste momente suntem puşi să medităm la eferimitatea vieţii. În slujba înmormântării lucrul acesta este subliniat cu multă tărie. Viaţa noastră fraţilor este pe pământ ca o jucărie. Tatăl Sabinei, părintele Crişan, fiind preot a propovăduit o viaţă întreagă aceste adevăruri care ne sunt date”, a declarat ÎPS Andrei Andreicuţ.

Colegii de la Curtea de Conturi din Bucureşti au fost şi ei prezenţi la înmormântarea Sabinei Funar. Ei au ţinut neaparat să ţină un discurs în care au povestit o întâmplare haioasă de la locul de muncă. „Uneori, minunându-mă de puritatea convingerilor şi comportamentului ei în care se reflecta cuminţenia caracterului unui ardelean crescut într-o familie de preoţi o întrebam mai în glumă mai în serios «ce caută un om atât de frumos în înăuntru şi înafară în cuşca de hiene care se relevă de prea multe ori a fi capitala». Ea zâmbea îngăduitor”, a precizat o reprezentantă a Curţii de Conturi.


În data de 8 ianuarie 2016 Sabina Funar acuza dureri doar pe timpul nopţii la gamba stângă. A urmat un şir lung de analize, vizite şi consultaţii medicale. A decedat la data de 28 ianuarie la ora 14:30 în urma unei hemoragii interne masive în timpul unei operaţii de extirpare a mai multor tumori canceroase.

Începând cu 8 ianuarie când a simţit primele dureri şi-a pregătit sufletul închinându-se la moaştele sfinţilor martiri din închisorile comuniste, spovedindu-se şi împărtăşindu-se la Mănăstirea Nicula şi la biserica din Haşdeu. 


CV-ul Sabinei Funar este unul impresionant. Tatăl Sabinei Funar, preot fiind, a învăţat-o mereu să fie un om bun. Provenind dintr-o familie bună şi-a dedicat toată dragostea famuliei. S-a născut la Brăteni, judetul Bistrita-Năsăud, la 27 mai 1951. Copilăria şi-o petrece în satele prin care tatăl ei a fost preot printre care Brăteni, Gudurleni şi Ceauşu de Câmpie.

A absolvit studiile universitare la Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, Facultatea de Ştiinţe Economice, specializarea Finanţe, 1974, luându-şi doctoratul în ramura de ştiinţă Agricultură şi Horticultură, specializarea Management şi Marketing în Agricultură - 1998 (Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca). A fost expert contabil CECCAR şi consilier de conturi în Plenul Curţii de Conturi a României în mandatul 2008-2014.


A predat Marketing, Tehnica operaţiunilor bancare, Burse de mărfuri şi valori. De asemenea, din 2002 a fost cadru didactic asociat la Universitatea Bogdan Vodă Cluj Napoca, Facultatea de Ştiinţe Economice, şi la Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir Bucureşti, Facultatea de Ştiinţe Economice Cluj Napoca.

Pe holurile Facultăţii de Ştiinţe Economice îl întâlneşte pe Gheorghe Funar şi se înţeleg din primele priviri, astfel că în 1973 cei doi se căsătoresc. La câţiva ani în anul 1976 se naşte unicul lor copil pe care îl cheamă Sabin.


În anul 2014 prin decretul preşedintelui ţării Sabinei Funar i se conferă titlul „Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler”.

abonare newsletter