Actualitate

Bugetul judeţului Cluj a fost votat. Doar o treime alocată pentru dezvoltare

În şedinţa de Consiliu Judeţean de vineri a fost discutat şi votat proiectul de buget pe anul 2016. Banii judeţului pentru acest an sunt mai mulţi decât anul trecut cu aproximativ 20 milioane lei.

Sedinta Consiliu Judetean 29 ianuarie Sedinta Consiliu Judetean 29 ianuarie

Proiectul de buget pe anul 2016 a fost votat, în şedinţa de Consiliu Judeţean de vineri, cu 23 de voturi pentru şi trei abţineri, iar şase consilieri nu au votat.

Bugetul judeţean este de aproximativ 764 milioane lei, uşor mai mare decât anul trecut când a fost de 744 milioane lei.


Din totalul de 764 milioane lei, aproape 509 milioane lei este bugetul local al judeţului. Din această sumă, o parte importantă, aproape 337 milioane lei vor fi utilizaţi pentru cheltuieli de funcţionare şi 172 milioane lei pentru dezvoltare, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din totalul bugetului. Anul acesta, bugetul de dezvoltare este mult mai mic decât în 2015 când au fost alocaţi 225 milioane lei.

Peste 290 milioane lei merg către instituţiile publice şi activităţile finanţate integral sau parţial din venituri proprii.


Din suma prevăzută pentru cheltuieli de funcţionare, majoritatea fondurilor, 155 milioane lei, sunt utilizate pentru de asistenţă socială. Învăţământul primeşte 64 milioane lei, iar cultura primeşte 44 milioane lei.

Conducerea forului judeţean a precizat că anul acesta nu vor fi proiecte noi majore din cauza restanţelor din anii precedenţi. “Este un buget echilibrat, nu venim cu proiecte majore noi pentru că obligaţiile de anul trecut nu sunt nefinalizate şi aici aş aminti Ic Ponor şi Centrul de Management Integrat de Deşeuri. De asemenea, nu există măsuri deschise pe fonduri europene. Suntem pregatiti pentru reţeaua drumuri judeţene şi reabilitarea monumentelor istorice. Finanţăm în continuare spitalele, drumurile judeţene şi am dori să nu vă ascundem faptul că analizăm şi ne gândim foarte serios la o schemă de finanaţare care să permită modernizarea drumurilor judeţene mai mult decât până acum. Toţi cunoaştem situaţia critică a drumurilor judeţene şi toţi ne dorim să rezolvăm această problemă care nu se poate fără bani”, a afirmat Marius Mînzat, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter