Actualitate

Profesorii, părinţii şi elevii de la Liceul „Onisifor Ghibu” protestează: „Ne vrem clasa înapoi!”. Ce le răspunde conducerea ISJ

Din anul şcolar 2016-2017, nouă şcoli din Cluj-Napoca vor rămâne fără o clasă de a IX-a ca urmare a reorganizării reţelei şcolare.

La Liceul Onisifor Ghibu, părinţii, elevii şi profesorii se opun desfiinţării unei clase de a IX-a începând cu anul şcolar viitor.Ei au lansat un protest, “Ne vrem clasa înapoi!”, au trimis documente către conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, prin intermediul unui avocat şi sunt dispuşi să poarte discuţii cu ISJ în speranţa că vor rămâne totuşi cu cele trei clase de limba română şi una de limba maghiară. Deşi nu au primit încă în scris nimic oficial, conducerea ISJ este fermă pe poziţie.

În Cluj-Napoca, sunt în total nouă şcoli care vor rămâne fără o clasă de a IX-a. Potrivit conducerii ISJ, această măsură a fost luată ca urmare a scăderii numărului de absolvenţi de clasa a VIII-a. “Nu este vorba de o desfiinţare a unei clase, ci vor avea alocat cu o clasă a IX-a mai puţin pentru că în Cluj-Napoca vor fi cu 248 mai puţini absolvenţi de clasa a VIII-a”, a afirmat Valentin Cuibus, inspectorul şcolar general.


Desfiinţarea unei clase a IX-a la Onisifor Ghibu este valabilă deocamdată doar pentru anul şcolar 2016-2017, urmând ca în anii şcolari viitori să fie alocată încă o clasă dacă va creşte numărul de absolvenţi de clasa a VIII-a.

De ce nu vor desfiinţarea clasei

Profesorii, părinţii şi elevii de la Onisifor Ghibu au redactat un document scris în care îşi expun toate motivele pentru care ar trebui ca şcoala lor să aibă în continuare patru clase de a IX-a.


“Instituția noastră este unicul liceu din zonă, asigurând numărul de locuri necesar populației școlare arondate și în același timp deservind zona metropolitană, respectiv comunele Florești, Gilău și Baciu; liceul nostru are un procent de promovabilitate de 97,92% pentru absolvenții claselor a VIII-a și 100% pentru absolvenţii de liceu în ceea ce priveşte secţia de limbă română; în ultimii patru ani, elevii instituţiei noastre au obținut premii numeroase la fazele județene, naționale și internaționale la numeroase discipline de studiu”, au scris aceştia.

Îl contrazic pe inspectorul şcolar general

Dacă şeful ISJ Cluj spune că vor fi mai puţine clase de a IX-a din cauza numărului mai mic de absolvenţi de a VIII-a, colectivul de la Onisifor Ghibu susţine că ei au cinci clase de a VIII-a şi patru de a IX-a. “Poziţia colectivului de cadre didactice, a părinţilor şi elevilor este menţinerea Planului de Învăţământ propus pentru anul şcolar 2016-2017, adică trei clase de a IX-a de limba română şi o clasă de limba maghiară. Menţionăm că, în acest moment, şcoala noastră are cinci clase de a VIII-a, ceea ce înseamnă că ar fi nevoie de cinci clase de a IX-a, nu de desfiinţarea uneia. Am propus menţinerea Planului de Învăţământ actual, raportat la numărul de cadre didactice pe care şcoala îl poate asigura”, au afirmat reprezentanţii şcolii.  


Liceul a notificat Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj cu privire la situaţia creată, prin intermediul unei societăţi civile de avocaţi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter