Actualitate

În Cluj, 90% din câinii de la curte sunt pe lanţ. Ungaria a interzis prin lege acest abuz

La începutul anului, în Ungaria a intrat în vigoare o lege care prevede amenzi de până la 150.000 de forinţi (2.000 lei) pentru cei care îşi ţin câinele pe lanţ.

sursa foto: animalzoo.ro sursa foto: animalzoo.ro

În Cluj, până în urmă cu câteva luni, a funcţionat un regulament local pentru creşterea şi accesul câinilor pe domeniul public în care scria că patrupedele de talie mare trebuie să poarte jujeu, iar accesul cu câini în mijloacele de transport în comun era interzis.

Dacă, ungurii interzic prin lege ţinerea câinelui pe lanţ, în România legea permite acest lucru, dar în anumite condiţii. “La noi, 90% din câinii care trăiesc la curte, indiferent că vorbim despre sat sau oraş, sunt ţinuţi pe lanţ. Potrivit legii, este voie ca un câine să fie ţinut pe lanţ dacă este eliberat câteva ore pe zi. Lanţul trebuie să aibă de două ori lungimea corpului câinelui, ori acest lucru nu se întâmplă niciodată. Dacă nu este ţinut pe lanţ, trebuie pus pe sârmă ca să se poată mişca. Din păcate, legea nu este respectată de stăpâni”, afirmă Finuca Bora, de la asociaţia de protecţia a animalelor Arca lui Noe din Cluj.


Câini care au trăit toată viaţa în lanţ

Reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a animalelor subliniază că ţinerea permanentă a câinelui pe lanţ este un abuz. “Am întâlnit multe situaţii cu câini ţinuţi pe un lanţ cu lungimea de un metru. Nici nu aveau loc să se mişte. Acum recent, pe un şantier deschis în Floreşti am văzut un căţel Rottweiler, pe lanţ, fără carabină. După ce am urmărit situaţia mai multe zile, până la urmă i-a pus câinelui carabină. Mai sunt situaţii în care proprietarul are doi câini la curte şi în concepţia lui este obligatoriu ca al doilea să stea neapărat pe lanţ. Am avut un vecin care a avut doi câini şi amândoi au fost ţinuţi pe lanţ 13 ani. Practic, au murit pe lanţ. Nu am reuşit să îi conving să îi lase liberi măcar câteva ore sau măcar să moară în alt loc, nu pe lanţ”, spune Finuca Bora.

Mentalitatea se schimbă greu

Stăpânii câinilor crescuţi la bloc văd altfel lucrurile. “Eu am un câine de talie medie, îl cresc la apartament şi deşi am crescut la ţară, unde aproape toţi câinii sunt ţinuţi pe lanţ, nu concept că un animal trebuie crescut în modul acesta. La ţară, chiar şi cei din generaţia tânără au mentalitatea învechită că locul câinelui e pe lanţ, să latre şi să primească resturi de mâncare. Atitudinea faţă de animale se schimbă greu pentru că e moştenită de la bunici şi părinţi. Nici măcar nu vor să te asculte dacă le aduci argumente pertinente. Te consideră nebun dacă ţii câine în casă”, afirmă Andrei C., din Cluj-Napoca.


Clujenii care luptă pentru protecţia animalelor consideră că legea se impune doar prin constrângere, însă atâta timp cât poliţia nu intervine în cazul animalelor abuzate nu se va schimba nimic.

Etichete: lege ungaria
Ultimele Stiri
abonare newsletter