Actualitate

Ajustezi kilometrajul maşinilor second-hand? Foarte probabil o să răspunzi PENAL

Persoanele care ajustează kilometrajul mașinilor second-hand și apoi le vând trebuie să răspundă penal pentru faptele lor, afirmă Constantin Stroe, președintele Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM).

„Sunt de acord cu trecerea de la niște atenționări până la măsuri penale în cazul modificării kilometrajului. Acest lucru a devenit o practică în România. Cel care face această operațiune de manevrare a kilometrajului nu pățește nimic, la ora actuală. Există o propunere legislativă în Parlament, dar să vedem cu ce viteză va fi adoptată. Cele mai multe măsuri depind de Parlament”, a declarat Stroe.

Pe de altă parte, Mihai Ivănescu, membru în cadrul APIA, a subliniat faptul că întreținerea unei mașini uzate în perioada de exploatare are legătură directă cu calitatea service-ului care asigură mentenanța.


„În cazul costurilor de întreținere a unei mașini second-hand față de una nouă, un calcul concret nu există, pentru că sunt mai mulți factori la mijloc. Întreținerea mașinii în perioada de exploatare este legată de calitate service-ului care asigură mentenanța. Rata de cădere a mașinilor care nu sunt ținute în rețelele oficiale de service este mult mai mare față de cea a mașinilor duse în service-urile autorizate”, a spus Ivănescu.

În prezent, la Parlament există o inițiativă legislativă depusă de un grup format din nouă parlamentari liberali ce prevede pedeapsa cu închisoarea de la 2 la 5 ani în cazul modificărilor de date sau caracteristici ale autovehiculelor.


Conform propunerii legislative pentru completarea Legii 286 din 2009 — Codul Penal cu infracțiunea de „Înșelăciune privind date sau caracteristici ale vehiculelor”, la articolul 340, alineatul 2 se menționează faptul că „prin date sau caracteristici ale vehiculelor se înțelege: elementele de identificare, proveniența, modificările și intervențiile, inclusiv asupra odometrului, istoricul reviziilor, reparațiilor și accidentelor rutiere în care a fost implicat vehiculul”.

Marca auto second-hand preferată a românilor a rămas, la nivelul anului trecut, Volkswagen, cu un total de 71.631 de unități înmatriculate din ianuarie până în decembrie, în creștere cu 14,41% față de aceeași perioadă din 2014. Topul preferințelor continuă cu: Opel (43.261 unități, +10,48%), Ford (29.140 unități, +12,51%), BMW (18.129 unități, +24,65%), Audi (17.718 unități, +22,13%), Skoda (11.685 unități, +20,46%), Renault (10.022 unități, +13,62%) și Mercedes-Benz (9.428 unități, +13,56%).

Etichete: masini second-hand
abonare newsletter