Actualitate

Agresivitatea la volan, printre cauzele accidentelor. Psiholog, despre şmecherii cu maşini puternice: „Le creează un sentiment de siguranţă şi nu iau în calcul siguranţa celorlalţi"

Pe lângă oboseală, neatenţie, alcool sau lipsa de experienţă, şi agresivitatea la volan creşte semnificativ iminenţa producerii de accidente rutiere, atrag atenţia specialiştii în psihologia transportului.

sursa foto: adevarul.ro sursa foto: adevarul.ro

Totodată, Mihaela Rus, preşedintele Asociaţiei de Psihologie şi Siguranţă Rutieră „PsihoTrafiQ” şi absolventă a Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul UBB, afirmă că persoanele agresive la volan se încadrează din punct de vedere psihologic în categoria comportamentului de tip A, adică sunt acele persoane impulsive care au, în general, un temperament coleric, caracterizate prin competitivitate accentuată.

Când suntem mai agresivi în trafic şi care sunt cauzele?

Specialistul semnalează că perioada din săptămână când se atinge gradul critic de agresivitate la volan este vineri, la ora 17.45, deoarece se apropie weekendul şi persoanele din trafic au acumulat toată oboseala şi tensiunile din timpul săptămânii. În acelaşi timp, agresivitatea la volan este întreţinută de modul în care se comportă ceilalţi participanţi la trafic.


„Din punct de vedere al vârstei, am observat o frecvenţă mai mare, atunci când vine vorba de agresivitate la volan, la tineri. Aceştia îşi gestionează mai greu comportamentul agresiv din cauza lipsei de experienţă rutieră şi a indicelui de maturitate rutieră scăzut şi au tendinţa de a răspunde agresiv în trafic. Persoanele mai în vârstă sunt mai defensive în trafic deoarece au acumulat experienţă rutieră suficientă astfel încât să îşi gestioneze mai bine emoţiile”, a declarat Mihaela Rus.

Tipul de maşină pe care o conducem reprezintă, în opinia expertului, un alt factor facilitator al comportamentului agresiv. „În acest întreg proces, practica a demonstrat că nu doar educaţia, cât mai ales propria raportare la maşina pe care o conduce poate genera un comportament agresiv. Acest lucru poate crea cogniţii disfuncţionale în raportarea şoferilor la trafic, deoarece simplul considerent că au o maşină puternică, masivă, le crează un sentiment de siguranţă şi nu iau în calcul siguranţa celorlalţi participanţi la trafic”, a precizat Mihaela Rus.


Cum trebuie să răspundem când alţi şoferi sunt agresivi cu noi în trafic?

Chiar dacă nu suntem agresivi în trafic, putem deveni victimele altor participanţi, care taxează într-un mod agresiv greşelilele noastre sau pur şi simplu îşi manifestă superioritatea prin agresivitate.

Specialistul ne recomanda să le răspundem acestor şoferi printr-un comportament defensiv, fără să le întărim pozitiv comportamentul lor agresiv.


„De multe ori suntem taxaţi fără vină în trafic şi pur şi simplu suntem agresaţi verbal de şoferi. În acele momente, este bine să nu ripostăm şi să adoptăm un comportament defensiv. Putem învăţa să ne stăpânim la volan dacă participăm la cursuri de conducere defensivă, care se organizează în şcolilele de conducere defensivă, de către instructor speciali antrenaţi”, a menţionat Mihaela Rus.

abonare newsletter