Actualitate

Parastas pentru victimele accidentului aviatic din Apuseni, la doi ani de la tragedie

Un parastas pentru victimele accidentului aviatic produs în urmă cu doi ani în Munţii Apuseni a avut loc sâmbătă, la locul tragediei, pe Vârful Petreasa, la slujbă fiind prezente în jur de o sută de persoane, printre care fosta soţie şi fiul pilotului Adrian Iovan.

Din cauza accesului greoi la locul tragediei, traseul fiind acoperit de zăpadă, slujba care ar fi trebuit să înceapă la ora 13,00 a fost decalată cu o oră. Maşina în care se aflau fosta soţie a pilotului, Romaniţa Iovan, şi fiul acestora a rămas înzăpezită, aceştia ajungând cu întârziere la locul în care a căzut aeronava în urmă cu doi ani.

Pentru a putea asista la slujba religioasă, cei prezenţi, care au plecat cu aproximativ 20 de maşini de la Horea, au fost nevoiţi să străbată o parte din distanţă pe jos, prin pădure, pe un teren greu accesibil, cu o zăpadă de peste o jumătate de metru şi chiar mai mare pe alocuri.


La parastasul oficiat la peste 1.400 de metri altitudine, în apropiere de limita dintre judeţele Alba şi Cluj, au asistat şi zeci de localnici din Horea.

Romaniţa Iovan a depus o coroană de flori în memoria fostului său soţ, iar fiul pilotului a lansat spre cer un balon cu heliu în formă de aeronavă.


În vara lui 2014, la locul tragediei, sătenii au amenajat un foişor de lemn, un „altar”, în care sunt expuse fotografii cu Aura Ion şi Adrian Iovan. De asemenea, localnicii au ridicat pe Vârful Petreasa a doua zi după accident o cruce.

Slujbe religoase în memoria celor două victime au mai avut loc pe Vârful Petreasa şi la 40 de zile, la şase luni şi la un an de la producerea tragediei, la iniţiativa Romaniţei Iovan.


Trei dintre supravieţuitori - medicii Sorin Ianceu şi Radu Zamfir, însoţiţi de rude, şi copilotul Răzvan Petrescu - au revenit în august 2014 la locul în care s-a prăbuşit avionul, prilej cu care au primit, în cadrul unei festivităţi organizate în Mătişeşti şi titlul de cetăţean de onoare al comunei Horea. Acelaşi titlu a fost acordat şi celorlalţi doi supravieţuitori - Valentin Calu şi Cătălin Pivniceru, autorităţile conferind atunci şi titlul de cetăţean de onoare post mortem pilotului Adrian Iovan şi Aurei Ion.

Două persoane au decedat şi cinci au fost rănite după ce aeronava în care se aflau, de tip BN 2, a căzut, în 20 ianuarie 2014, într-o zonă împădurită din Apuseni.

Ultimele Stiri
abonare newsletter