Actualitate

16 ani de la moartea lui Ion Raţiu

Familia Raţiu şi apropiaţi ai acesteia participă astăzi la slujba de pomenire şi Parastasul lui Ion Augustin Nicolae Raţiu.

Născut în data de 06.06.1917 la Turda şi decedat în 17 ianuarie 2000, Ion Raţiu – descendent al Familiei Raţiu din Noşlac, şcolit la Turda şi la Cluj, unde a şi obţinut o diplomă de drept la Universitatea Babeş – Bolyai, a reprezentat Municipiul Turda cu mândrie şi determinare.

Valoarea şi contribuţia socială, politică şi implicare a celui care a fost Ion Augustin Nicolae Raţiu reprezintă atribute de necontestat.


Înfiinţarea ziarului „Cotidianul”, activitatea politică întreprinsă, fondarea „Comitetului Naţional Român”, „Proiectul Ion Raţiu”, premiile anuale „Ion Raţiu” constituie doar cateva note care merită menţionate şi readuse în actualitate.

Post-mortem Ion Raţiu a primit titlul de membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România.


Prin intermediul Centrului Raţiu pentru Democraţie idealurile promovate de către Ion Raţiu continuă, valorile democraţiei sunt şi astăzi promovate prin proiecte locale, naţionale ori internaţionale, idei, iniţiative şi proiecte pe care le salut şi cu această ocazie.

Între 1940 și 1990 a locuit în Regatul Unit, unde a înființat (în 1979, împreună cu soția sa, Elisabeth Pilkington) și finanțat Fundația Rațiu. De asemenea, a fondat în 1984 Uniunea Mondială a Românilor Liberi.


După repatriere, în ianuarie 1990, a ajutat la refacerea PNȚ alături de Corneliu Coposu, devenind vicepreședinte al PNȚCD. A candidat la funcția de președinte al României la alegerile din 1990 unde a obținut 4,29 % din voturi și s-a plasat pe locul 3. A fost ales deputat de Cluj din partea PNȚCD la alegerile din 20 mai 1990, respectiv la cele din 1992. În 1996 a fost ales deputat de Arad, tot din partea PNȚCD.

Ion Rațiu a murit la Londra, iar conform dorinței sale, trupul neînsuflețit a fost dus la Turda, spre a fi înmormântat în orașul natal. Ion Rațiu a fost îngropat în cimitirul central din Turda, preotul ortodox al bisericii "Adormirea Maicii Domnului" (Biserica Rățeștilor, ctitorită de familia Rațiu) nedând permisiunea înhumării sale lângă strămoși, în curtea bisericii, din cauza diferendelor dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Română Unită cu Roma, Ion Rațiu fiind credincios unit. Slujba de prohodire nu a putut fi însă oficiată în biserica ctitorită de familia sa, Biserica Rățeștilor din Turda, din cauza împotrivirii preotului parohiei ortodoxe care ocupă lăcașul din 1948, care a împiedicat accesul clericilor greco-catolici în biserică pentru săvârșirea slujbei de înmormântare conform dorinței defunctului. Astfel slujba prohodului a avut loc în stradă pe un ger pătrunzător.

Ultimele Stiri
abonare newsletter