Actualitate

Proiecţii la Cinema Victoria, in memoriam Melania Ursu

Cinema Victoria organizează joi, 14 ianuarie, o zi de film în amintirea actriței Melania Ursu. Vor fi proiectate filmele “Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu”, începând cu ora 17:30 și “Caravana Cinematografică” de la ora 20:00. Pentru ambele proiecții intrarea este liberă.

Marea actriță Melania Ursu, atât de cunoscută în rândul publicului iubitor de cultură clujean, s-a născut în anul 1940, la Sibiu. A absolvit IATC București în anul 1961. De atunci a jucat în 12 filme și în nenumărate roluri pe scena Teatrului Național din Cluj Napoca, dedicându-se teatrului și filmului cu o pasiune mereu de admirat. A fost decorată de câteva ori pentru activitatea artistică desfășurată, cea mai mare distincție fiind Steaua României în grad de Cavaler. În anul 2012 Melania Ursu a primit premiul UNITER pentru întreaga activitate. Melania Ursu a decedat în data de 11 Ianuarie 2016, în urma unui infarct.

Cinematograful „Victoria” a selectat din cariera Melaniei Ursu două dintre filmele care relevă marele său talent. În dramă istorică apărută în 1980 “Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu” actrița joacă rolul doamnei Chiajna. Filmulul este regizat de Malvina Urşianu, pe lângă Melania Ursu, îi regăsim pe: Cornel Coman, George Motoi, Silvia Popovici, Dorel Vișan. Acțiunea se petrece în Ţara Moldovei, în 1564 și reltează întoarcerea din exil a lui Alexandru Lăpuşneanu, ultimul descendent al dinastiei Muşatinilor. Filmul va rula începând cu ora 17:30.


De la ora 20:00, o regăsim pe Melania Ursu în rolul Doamnei Benea în “Caravana Cinematografică” regizat de Titus Muntean.  Într-un sătuc izolat din Transilvania, la începutul anilor '60, oamenii duc o existenta liniștită sub conducerea lui Tanasie, președinte la Consiliul local. Însă liniștea lor va fi spulberată de o caravană cinematografică adusă de Tavi, un activist comunist ambițios, care are misiunea de a proiecta filme de propagandă. E prima sarcină de partid a lui Tavi și el se luptă s-o ducă la îndeplinire cu succes, chiar dacă ploaia stăruitoare produce inundații, iar inerția sătenilor îl frustrează.

Conducerea cinematografului îi invită pe toți cei care au iubit-o pe marea actriță să îi aducă acesteia un omagiu, apreciindu-i rolurile din cele două filme, reamintindu-și nu doar de talentul său ci și de energia și frumusețea care a însoțit-o întreaga sa viață.

abonare newsletter