Actualitate

Cluj, capitala statuilor în paragină - GALERIE FOTO

Aspirant la titlul de Capitală Culturală Europeană, Cluj-Napoca ignoră cu bună ştiinţă monumentele istorice şi statuile.

În proiectul de buget pe 2016 este prinsă restaurarea, reabilitarea monumentelor istorice şi comemorative şi construirea de monumente istorice, fiind prevăzută alocarea a 1,5 milioane lei. În fiecare an, autorităţile locale au în plan să restaureze statuile din oraş, dar mereu apar probleme şi nu se concretizează nimic.

Reprezentanţii Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca au afirmat că banii prevăzuţi în proiectul de buget local sunt pentru intervenţii, consolidări punctuale la monumente şi statui. “Sunt incluse statuia Sf. Fecioare Maria, Lupa Capitolina şi Obeliscul Carolina, dar lista este deschisă”, au precizat reprezentanţii Primăriei.


Emil Boc promitea că va repara statuia Sf. Fecioare Maria din Mărăşti încă din primul mandat. De atunci au trecut 11 ani, iar statuia este tot nerestaurată şi se degradează pe zi ce trece. În 2014, specialistul restaurator Arpad Zoltan Kiss, atestat de Ministerul Culturii a realizat un studiu de evaluare a stării de degradare a statuii Sf. Fecioare Maria şi a Obeliscului Carolina. Studiul a fost realizat la solicitarea Primăriei, concluzia arătând clar că este nevoie de o intervenţie rapidă pentru conservarea şi restaurarea celor două monumente istorice. Se pare însă că autorităţile locale nu au înţeles sensul cuvântului „rapid”.

La începutul celui de al doilea mandat, Emil Boc aducea din nou în atenţie restaurarea statuii Sf. Fecioare Maria, cu promisiunea că va fi mutată în locul ei iniţial, în zona intersecţiei străzilor Mihai Kogălniceanu şi Universităţii. Ani la rând, profesori universitari şi simpli cetăţeni au atras atenţia asupra necesităţii restaurării şi mutării statuii din spatele bisericii din Mărăşti, loc prielnic degradării monumentului istoric.


Statuia Sf. Fecioare Maria a fost ridicată în 1744, la solicitarea guvernatorului Anton Kornis, ca mulțumire pentru protecția oferită locuitorilor în fața valului de ciumă din anii 1738-1740. După ce a trecut prin cele două războaie mondiale fără să fie avariată, în anul 1959, comuniștii au demontat-o pentru că oficialii regimului nu suportau simbolurile creștine în preajma universităților. Monumentul a fost salvat de la casare în 1961 de către reprezentanții Parohiei Sfinții Petru și Pavel, care au cerut poziționarea acestuia în spatele bisericii de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, unde se află și astăzi.

Obeliscul Carolina este, de asemenea, inclus în fiecare an pe lista monumentelor şi statuilor care vor fi restaurate. Lucrările nu s-au realizat niciodată.


Construirea Obeliscului Carolina a început în 1817, imediat după vizita împărătesei austriace Carolina Augusta împreună cu soțul ei, împăratul Francisc I. Ca urmare a acestei vizite, clujenii au inițiat proiectul de construire a unui monument dedicat acestui moment. Lucrările au fost finalizate abia în anul 1831, fiind oprite pe parcursul anilor din cauza lipsei banilor.

La fel de degradate ca cele două statui sunt şi celelalte din oraş, cel mai elocvent exemplu fiind statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul. În urmă cu doi ani, a fost restaurată statuia lui Donath care ani la rând a stat ascunsă într-o grădină privată din cartierul Grigorescu.


Foto: Saul Pop

Ultimele Stiri
abonare newsletter