Actualitate

GLOBURILE DE AUR 2016: "Son of Saul", cu Levente Molnár, actor al Teatrului Maghiar din Cluj, a fost desemnat "cel mai bun film străin"

Lungmetrajul maghiar "Son of Saul", cu actorul român Levente Molnár în distribuţie, a fost desemnat "cel mai bun film străin", la ediţia din 2016 a Globurilor de Aur, potrivit site-ului evenimentului.

Cea de-a 73-a ediţie a premiilor Globul de Aur, decernate de Asociaţia presei străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association, HFPA), are loc în momentul difuzării acestei ştiri, la Los Angeles. Ceremonia este prezentată de actorul britanic Ricky Gervais.

"Saul Fia/ Son of Saul", propunerea Ungariei pentru o nominalizare la categoria cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza la premiile Oscar 2016, reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes şi a fost distins cu marele premiu al juriului la gala de anul trecut a Festivalului de la Cannes.


În luna decembrie, "Son of Saul" a fost inclus pe lista scurtă a celor nouă pelicule eligibile pentru nominalizarea la premiul Oscar pe 2016 la categoria "cel mai bun film străin". Gala premiilor Oscar va avea loc pe 28 februarie, la Los Angeles.

Filmul "Son of Saul" este o coproducţie Ungaria-Franţa şi a fost extrem de apreciat de critica de specialitate, fiind în topul preferinţelor acesteia. Subiectul filmului este centrat pe două zile din viaţa lui Saul Auslander (Géza Röhrig), un prizonier evreu din Ungaria forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare de la Auschwitz.


Levente Molnár, angajat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, are un rol cheie în acest film: îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de concentrare.

"E un subiect care mă interesează personal. Respect şi admir enorm capacitatea acestui popor (evreu) de a rezista prin cultură, educaţie, comunitate. Duc lipsa amalgamului, cândva mult mai accentuat, specific României, dat de convieţuirea paşnică - şi mutual benefică - a diverselor comunităţi (evrei, germani, unguri, armeni, greci etc.). Îmi imaginez cum ar arăta România cu aceste comunităţi. Cred în puterea pe care o poate avea acest «pestriţ» de popoare, naţii, etnii şi îi duc dorul. Nu pot percepe şi înţelege nici până în ziua de azi cele petrecute la Auschwitz. Nu pot să concep cum am fost noi, oamenii, capabili de asemenea fapte", spunea Levente Molnár, după includerea filmului în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes.


După premierea peliculei la Cannes, Levente Molnár afirma, că a fost o onoare să fie implicat într-un asemenea proiect. "Este o echipă foarte sinceră, foarte tânără şi nu ne vine să credem ce se întâmplă", spunea Levente Molnár, vorbind despre succesul de care se bucură filmul.

Levente Molnár mai spunea la momentul respectiv că "Son of Saul" este prima sa colaborare cu regizorul László Nemes, precizând că filmul are un subiect "care nu poate fi numit uşor" şi "care nu este îndestulător dezbătut".


Levente Molnár, născut pe 10 martie 1976, la Baia Mare, a studiat actoria la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, iar, din anul 2002, este actor al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. A colaborat cu personalităţi precum Silviu Purcărete, Gábor Tompa, Michal Docekal, Dragos Galgoţiu, László Bocsárdi, Mihai Mănuţiu, Olga Barabás, György Selmeczi, David Zinder şi Mona Marian, potrivit informaţiilor de pe site-ul său personal.

Printre filmele în care a jucat se numără "The Fixer" (regia Adrian Sitaru), "Chuck Norris vs Communism" (regia Ilinca Calugăreanu) "Ferry" (regia Daniel Nickson) "Fragment viu" (regia Bántó Csaba, Iszlai József), "Blutsbrüder teilen alles" (regia Wolfram Paulus), "Radio" (regia Pünkösti Laura), "Un alt Crăciun" (regia Tudor Giurgiu), "Morgen" (regia Marian Crişan), "Any Given Father" (regia Cristan Cîrcu), "Biliard" (regia Mészáros Péter), "Tetemrehívás" (regia Hatházi András).

Ultimele Stiri
abonare newsletter