Actualitate

Protest la Cluj pentru familia de români ai cărei copii au fost luaţi de autorităţile norvegiene - GALERIE FOTO

Peste 1.000 de persoane protestează, sâmbătă, în Piaţa Victoriei din Capitală, după ce serviciile sociale norvegiene ar fi luat abuziv cei cinci copii ai familiei Bodnariu şi ar fi deschis procedura adopţiei internaţionale pentru ei. De asemenea, aproximativ 500 de clujenii s-au mobilizat și s-au strâns în Piața Unirii din centrul orașului pentru a fi solidari cu românii din Norvegia.

Cei aproximativ 500 de participanți la manifestare, printre care şi mulţi copii, din Cluj-Napoca, Turda, Bistriţa, Oradea, s-au adunat, sâmbătă, în jurul orei 13.00, pe Bulevardul Eroilor din municipiu, având bannere cu mesaje în limbile română şi engleză, precum "Norvegia, nu separa familia Bodnariu", "Susţinem familia Bodnariu", "Doar adevărul va întoarce copiii la părinţii lor", "Norvegia, este timpul să ne dai copiii înapoi", "Opriţi ca Barnevernet (Autoritatea de protecţie a copilului din Norvegia - n.r.) să ne fure copiii", "Barnevernet omoară copiii".

Ioan Gârbovan, organizatorul manifestării, a declarat că manifestanţii cer ca demersurile autorităţilor române în cazul familiei Bodnariu să fie făcute cât mai repede.


"Ne-am adunat la acest miting pentru susţinerea familiei Bodnariu şi cerem aducerea copiilor în familie. Mai cerem grăbirea anchetei sociale din Norvegia, luarea unei decizii şi cerem ca autorităţile din România să se implice mai activ în soluţionarea acestui caz. Soluţionarea înseamnă reîntregirea familiei, aici, în România, la familia extinsă, sau acolo, în Norvegia. Noi vrem ca aceste demersuri ale autorităţilor române să se facă cât mai repede", a spus Gârbovan.

„Am ieșit astăzi în stradă deoarece consider că ce s-a întâmplat familiei Bondariu este un abuz. Până și cu un pui de animal suntem mai miloși și nu îl luăm de la mama lui, dapoi cu o ființă umană? Dacă mama a greșit ea ar fi trebuit să fie tratată nu copiii să fie privați  de familie”, a declarat o participantă la miscarea de protest. 


În loc de lozinci sau fluierături mulțimea de lângă Monumentul Memorandiștilor  a rostit rugăciunea „Tatăl Nostru” iar apoi au cântat mai multe melodii crestine. 

Protestul a fost organizat în sprijinul familiei formate din românul Marius Bodnariu, inginer IT, soţia sa norvegiancă Ruth, asistentă medicală, şi cei cinci copii ai lor, stabiliţi cu toţii în Norvegia. Copiii, dintre care cel mai mic are doar câteva luni, au fost luaţi de la părinţi de Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. De asemenea, părinţii ar fi suspectaţi de îndoctrinarea religioasă a copiilor.


Copiii au fost plasaţi în trei familii-surogat şi a fost deschisă procedura adopţiei internaţionale pentru ei, potrivit reprezentanţilor familiei.

Daniel, fratele lui Marius Bodnariu, a povestit că fratelui său i s-au luat copiii după ce la Barnevernet s-a înregistrat un denunţ al directoarei şcolii în care învăţau o parte dintre minori.


Daniel Bodnariu a spus şi că intervenţia Barnerevrnet ar fi fost abuzivă, în sensul că a desprins copiii de o familie unită, nonviolentă şi nonradicala. Acesta a precizat şi că Barnerevrnet este o instituţie ce ar avea o autoritate chiar mai mare decat autorităţile judiciare, dar că fratele său şi familia acestuia au iniţiat în justiţie procedurile de reuperare a copiilor.

"Prin acest protest denunţăm abuzurile, practicile instituţiei Barnevernet (Protecţia Copilului din Norvegia) în cazul lui Marius şi Ruth Bodnariu şi a celor cinci copii, denunţăm pasivitatea şi complicitatea statului norvegian şi ne exprimăm solidaritatea cu alte zeci de familii din Norvegia, Cehia, Rusia, Letonia, Slovacia, India, Polonia, victime şi ele abuzurilor aceleaşi instituţii, Barnevernet", se arată într-un comunicat de presă transmis de organizatorii protestului.


Conducerea Ministerului Afacerilor Externe a discutat, vineri, cu ambasadorul Norvegiei la Bucureşti despre cazul Bodnariu, ambasadorul României la Oslo urmând să aibă în 13 ianuarie o întâlnire cu reprezentanţi ai Ministerului norvegian al Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii Sociale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter